Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Септемврийски празници в Текирдаг-Съкровищe на Тракийската Турция
3 дни, Турция, Автобус

2 НОЩУВКИ В ХОТЕЛ 3* НА БРЕГА НА МРАМОРНО МОРЕ

МАРШРУТ-София-Терердаг-Чорлу-Одрин-София

Програма:

1 ден/21.09.24/

Отпътуване от паркинга на Александър Невски в 6.00 ч, в посока Турция-гр. Текирдаг– областен център, разположен на брега на Мраморно море.В 8.30 ч спирка в Хасково попътно,бензиностанция ШЕЛ.

Преминаване на граничен пунк Капитан Андреево,пристигаме след обяд в Текирдаг,който разположен на северния бряг на Мраморно море на 135 километра западно от Истанбул. Градът е административен център на вилаета Родосто. Населението на града е около 205 001 жители.

Настаняване в хотел в центъра на града,с панорамна гледка към Мраморно море.На пешеходно растояние намират се  всички забележителности,а също така и ресторанти,кафенета,сладкарници.Свободно време за разходка,шопинг.По желание вечеря в рибен ресторант по меню*Нощувка.

2 ден/22.09.24/

Закуска в ресторанта на хотела,на последен етаж ,със панорамна гледка към Мраморно море.

Следва сити тур на Текирдаг,който има много интересна история,която  ще чуем от нашия гид.

Градът е основан през Архаичната епоха от гръцки колонисти от остров Самос, които му дават името Бизанте .В Анабазис на Ксенофонт Бизанте е споменат като владение на тракийския цар Севт II, който предлага на Ксенофонт „най-хубавата от крепостите си край морето“ като възнаграждение за наемническите му услуги. Много автори смятат, че планината, обграждаща от север залива на Родосто-днешната планина Текирдаг,е прочутата Свещената планина на траките, за която говорят много антични автори.

През Византийската епоха се появяват и другите две гръцки имена на града – Родосто и по-популярното Редестос. Византийският писател Прокопий Кесарийски пише, че император Юстиниан Велики в 6 век възстановява и огражда със стени пострадалия от варварските нашествия град Редестос, който „има добро пристанище за морски дела“. В 813 градът е превзет и разграбен от българския хан Крум. През XI—XII в. Родосто има обширна градска площ, многобройни полета и  лозя.[1] През 1206 градът е завзет и разграбен от войските на български цар Калоян.

Ще посетим и Къща-музей на Ференц Ракоци в града.

През Османския период градът е наречен Текфур даг  от турската дума „Текфур“ означаваща византийски император. В разговорния турски език името постепенно се променя на Текир даг – „Сива планина“ и това име е прието за официално след създаването на Република Турция.

В града от 1720 до смъртта си в 1735 живее в изгнание унгарският патриот Ференц Ракоци и къщата му – архетектурен паметник от 17 век е превърната в музей. Музеят днес е собственост на унгарското правителство и е често посещаван обект от унгарски туристи, заедно с църквата „Света Богородица Ревматократиса“, в която са погребани унгарските революционери, избягали в Родосто със своя лидер.Следва разходка в  прекрасен парк с крайбрежна ивица, джамията на Рюстем паша и бедестена към нея, паметникът на „Черешата“ и свързаният с него фестивал всяко лято, специалитетът на града “tekirdag koftesi“ – вкусни кьофтенца, “taze balik” - прясна рибка и най-добрата турска ракия „Tekirdag Raki”, както и винопроизводството в този район на Тракия, са само част нещата, които ще ви очароват и направят престоят приятен и незабравим!

След културна програма  следва посещение на МОЛ „ TEKIRA”  - Търговският център е на 5 етажа, в него се помещават много известни марки: Altınbaş, Colins, Deichmann, Nike, Polaris, Tiffany,  Yves Rocher и мн.други, предлагащи големи намаления и разпродажби.Има и заведения за хранене,кафенета,ресторанти.Свободно време.Който не иска да пазарува,може да се въсползва от градски плаж,който се намира на 100 м от хотела.Нощувка.

3 ден/23.09.24/

Закуска в ресторанта на хотела,на последен етаж със панорамна гледка към Мраморно море.

Напускаме хотела и отпътуваме за Чорлу.Там ще разгледаме най-новата забележителност в град Чорлу, а именно къщата-музей на великия Мустафа Кемал Ататюрк. Мястото е пълно със спомени и картини от живота на синеокият турски политик. От ранната му военна кариера, през времето на виден пълководец, срещите му с народа и децата, както и фотоси с неговите осем осиновени - шест момичета и две момчета. Къщата е няколкоетажна, а дворът привлича с невероятно красиви червени рози и много теменужки. Стените на първия етаж на дома са отрупани със снимки от различни събития, в които Ататюрк е участвал. В специална стая е показан макет на неговата майка, която останала вдовица, когато Кемал бил 7-годишен. В съседно помещение ще имате възможност да видите и бащата на Ататюрк – Али Ръза Ефенди, който умира много млад.Най-голям интерес предизвиква кабинетът на известния турски политик. Няма човек, който да не се снима с величествената фигура на Мустафа Кемал. (Къщата музей на Ататюрк в Чорлу - вход 10 турски лири)

Също така,Чорлу отдавна се слави и със силната си шивашка и кожарска промишленост. В района се шие на ишлиме за много световноизвестни марки, което позволява цените да бъдат изключително атрактивни, и затова сме тук толкова често... Градът е важен промишлен център на Турция и известен с множеството си фабрики за производство на дънкови облекла, кожи, килими, спално бельо и мн. други..Ето и какво сме включили в нашата програма специално за Вас:Ние ще посетим представителните магазини на най-добрите и качествени заводи около Чорлу!Следва Посещение на МОЛ Орион, Тренд Арена и МИГРОС. /ок. 3,00ч./ Мол ОРИОН, където се намират представителни магазини на повечето фабрики в града – Mavi Jeans, U.S. Polo, Koton, Defacto, Nike, Adidas, LC Waikiki, Madame Coco, Pierre Cardin, ADL, Inci, Derimod, Desa, Herry, Penti, Boyner, English Home и най-новият Мол АРЕНА ТРЕНД - магазини от всякакъв тип и за всеки вкус, марки като Kemal Tanca, Hotic, Greyder, Ozdilek, White & Beige, Ipekyol, Katia & Bony, LTB и др. Време за обяд, турско кафе с десерт и безброй покупки... По Ваше желание посещение и на хипермаркет "МИГРОС" - най-големият в Тракийската част на Турция!

Отпътуване за България с няколко спирки по пътя.

Цена -ранни записване до 15.07.24 на човек в двойна или тройна стая – 269лв/След 15.07.24-Цена след 15.07.2024-299 лв;Доплащане за един ична стая-80 лв;

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус;

2 нощувки със закуски в централно расположен хотел  3* в Текирдаг;

Пътни и гранични такси;

Водач от агенцията по време на пътуването

Цената не включва:

Доплащане на единична стая 60 лв.

Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 год – 5 лв. за лица над 75г.. до 85г.-заплащат 8 лв.

Разходи от личен характер;

Входни такси в посещаеми обекти;

Вечеря в рибен ресторант по меню-30 евро;

Необходими документи:

– лична карта или международен паспорт;

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ-КАПАРО 100 ЛВ НА ЧОВЕК ДО 15.07,

 

ДОПЛАЩАНЕ 1.09.2024;гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7