Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Узбекистан-сърцето на пленителна Азия!
9 дни, Узбекистан, Самолет

Узбекистан-сърцето на пленителна Азия!

 

Дати-02.09-10.09.22;

7 нощувки/9 дни/самолет


Акценти по програмата

Узбекският народ има богата и ярка история, чиито страници неразривно свързани с историята на целия регион на Централна Азия. Узбекската земя е един  скъпоценен архив, в който те успяха да  съхранят уникални исторически и археологически паметници от различни епохи. Никоя друга страна от Централна Азия няма толкова голям брой исторически и културни паметници като Узбекистан. Територията на страната се счита за люлка на най-древната човешка цивилизация.Ние ще успеем да се докоснем до всички интересни забележителности в Узбекистан.А също така ще се запознаем с тайните на узбекската кухня.Тя се отличава със своята наситеност,която се дължи на  кочеви традиции на узбеки и тяхно активно участие в векикия път на Коприната,по който минавали много народи и така узбекската кухня  обогатява се с интересни традиции през векове.Например,за приготвенето на узбекските блюда присъща  ритуалност – всеки четвъртак прочут узбекски плов приготвят само за мъже,а защо-ще го разберем в Самарканд!Ще пробваме и други традиционни  блюда на узбекската кухня на тяхната историческа родина,ще усетим тяхна уникалност.Тайната не е само в технологиите за приготвяне – в Узбекистан  исползват се чисти  и екологични базови продукти, като месо и зеленчуци,за това узбекската кухня се подрежда  в челните редици  на световни гастрономическите  брендове  на нашето време.

 

ПРОГРАМА

Ден 1-Отпътуване в 21.15 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 22:45 ч.

Ден 2-Отпътуване за Ташкент в 01:05 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летището в Ташкент в 07:25 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Закуска в хотела,кратка почивка.Следва сити тур на Ташкент - най-големият град в централна Азия. Туристическа програма в узбекистанската столица с местен екскурзовод: старата историческа част на Ташкент; религиозният комплекс "Хазрати Имам", където е запазен световноизвестният Коран oт VII век на халиф Oсман, считан за най-стария Коран в света; медресето Барак хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; пазарът "Чорсу" – един от най-старите в страната, където са се събирали и търгували кервани от 4-те посоки; пътуване в Ташкентското метро - единственото метро в цяла Централна Азия; площадът "Амир Тимур" - централния площад на Ташкент, който е заобиколен от сградите на известния хотел "Узбекистан", Юридическия университет (бившата Девическа гимназия), музея "Амир Тимур", който носи името на пълководеца на средновековната империя; Националната опера и балет; Площадът на независимостта - любимо място за разходка на местните с красиви фонтани и зелени площи; Музеят за приложни изкуства, в който се помещават над 7000 образци на приложни изкуства: ръчно изработени бродерии, шапки, бижута, килими и други примери на занаятчийски произведения от началото на 19 век до наши дни.Ще се повозим и на метрото в  узбекистанската столица.Метрото в Ташкент толкова красиво,колкото и в Москва.Вечеря в местен ресторант.Нощувка.

Ден 3-Закуска-сух пакет.Ранен трансфер до летището в Ташкент и вътрешен полет  за Ургенч (1093 км, продължителност на полета 1 ч. 30 мин./07:00-08:30 ч/Отпътуване за Хива/30 км/

Нашето запознанството с Хива,тази туркюазена перла на Узбекистан,ще започнем с пешеходна разходка с местен екскурзовод: архитектурният комплекс "Ичан Кала" – обект под закрилата на ЮНЕСКО и археологически музей под открито небе, обграден от крепостни стени, който включва повече от 60 исторически паметника и 250 старинни къщи, сред които множество древни дворци, джамии, мавзолеи, медресета, минарета, местен базар и работилница на местни занаятчии. Най-значимите обекти са медресето "Мохамед Амин хан" - най-голямото в Централна Азия, медресето "Мохамед Рамин хан" - наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива; минарето "Калта", изцяло покрито с остъклени плочки и майолика и символ на града с впечатляващи размери; джамията "Джума"; дворецът "Таш Хаули" - лятната резиденция на хановете от Хива; мавзолеят на Пахлаван Махмуд - известен поет и воин от XIV век; минарето "Ислам Ходжа" - най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра; крепостта "Куня Арк", от където се открива панорамна гледка към стария град.Свободно време в града. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 4-Закуска в ресторанта на хотела.Отпътуване от  Хива за Бухара по Великия Път на коприната./480 км/ Пътят между  Хива и Бухара  прекосява пустинята Къзълкум - 11-ата по големина в света. От пътя се открива зашеметяваща гледка към бреговете на река Амударя/в древноста-Оксус/Пристигане в Бухара късно следобед. Настаняване. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 5-Закуска в ресторанта на хотела.Туристическа програма в Бухара с местен екскурзовод: архитектурният комплекс "Ляби Хауз", съставен от три големи монументални сгради - две медресета „Кукелдаш“ и „Нодир Диван Беги“ и ханака „Диван Беги“; джамията "Магоки Аттари", датираща от зороастризма; медресето "Чор Минор", известно като "Четирите минарета" - смята се, че декорните елементи на кулите отразяват религиозно-философското разбиране на четирите световни религии; търговските куполи – Токи Сарофон, Телпак, Тими Абдула-хан, Токи Заргарон, където се продават килими, тъкани и бижута; медресето "Улуг Бег"минарето "Калян" – символът на града, който доминира в хоризонта на Бухара със завидните си размери; джамията "Калян"; медресето "Мири-Араб"; Бухарската крепост - символ на властта и бивша резиденция на хановете на Бухара. Вечеря с музика на живо и узбекски танци в местен ресторант. Нощувка.

Ден 6-Закуска в ресторанта на хотела.Отпътуване от Бухара за Самарканд,280 км/- някогашната столица на империята на Тимур,а  днес той е част от Списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Обликът на пустинния град се формира от богато украсени дворци и джамии, медресета и мавзолеи, извисяващи се минарета и масивни куполи.Настаняване в хотела.Ще започнем туристическа програма в Самарканд с местен екскурзовод следобед: световно известният площад "Регистан" - сърцето на града, където се намират трите красиви медресета "Улуг Бег", "Шер Дор" и "Тила Кори"; джамията "Биби Ханъм", наречена в чест на най-възрастната и любима съпруга на Тимур и мавзолеят "Гур Емир" - царската гробница на Тимур и неговите потомци, чиято архитектура се смята за прототип на други подобни паметници в Азия, включително на "Тадж Махал" в Агра. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 7- Закуска в ресторанта на хотела.Продължаваме нашета туристическата програма в Самарканд с местен екскурзовод със Сиабския пазар, предлагащ голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими; обсерваторията "Улуг Бег" - астрономическото чудо на средновековния Узбекистан; историческият музей "Афрасиаб", в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики; Мавзолеят на библейския пророк Даниил, почитан като свято място от представителите на три световни религии – исляма, юдаизма и християнството. Посещение на некропола "Шахи Зинда" (бълг. "Живият цар") - комплекс от 11 мавзолея, наричан още "Град на мъртвите". Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и заплетени облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Посещение на фабрика за производство на самаркандска хартия от кора на черница. Отпътуване за Шахрисабз, известен като родното място на Тимур. Туристическа програма с местен екскурзовод: мемориалният комплекс "Дорус Соадат" (бълг. "Обиталище на властта") - комплекс от два мавзолея, предназначени за цялата династия на Тимур; руините на двореца "Аксарай"; мемориалният комплекс "Дорут Тилават"; джамията "Кок Гунбаз" - най-голямата петъчна джамия в Шахрисабз; криптата на Амир Тимур. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 8-- Закуска в ресторанта на хотела.Отпътуване за гр.Ташкент със скоростен влак,пристигаме в Ташкент,настаняване в хотела,Свободно време за самостоятелна расходка,шопинг,посещение на музеи.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 9- Закуска.Трансфер до летището в Ташкент.Отпътуване за Истанбул в 09.05 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 12.15 ч. Отпътуване за София в 13.20 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летище София в 15.35 ч (Терминал 2).

ЦЕНА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 15.06.22-1599 евро/след тази дата Цена-от 1649 евро/ ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София - Истанбул  - Ташкент - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish airlines" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 30 кг;
 • Билет в икономична класа за полета Ургенч – Ташкент;
 • Транспорт с туристически автобус по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Самарканд;
 • 2 нощувки със закуски в хотел  4*  в Бухара
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Хива;
 • 2 нощувка със закуска в хотел 4* в Ташкент;
 • 7 вечери в местни ресторанти (без включени напитки);
 • 1 Празнична вечеря с музика на живо и узбекски танци в местен ресторант;
 • Посещение на фабрика за производство на самаркандска хартия от кора на черница;
 • 1 бутилка минерална вода на ден
 • Туристическа програма в Самарканд, Шахрисабз, Хива, Бухара и Ташкент;
 • Местен екскурзовод на руски език;Водач-преводач от Валенти7 ЕООД;
 • Входни такси за посещаваните по програмата обекти;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс";

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • PCR тест (при необходимост);
 • Допълнителни услуги по програмата;
 • Напитки по време на храненията;
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 USD на турист на ден - заплаща се задължително на място)
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание;
 • Обеди,Разходи от личен характер;
 • За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия;

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Часово време: България 12 ч. Узбекистан 15 ч.

Валутата, която се ползва в Узбекистан е Uzbekistan Sum с обменен курс от 1 лев = 4905.11 Uzbekistan Sum към дата 1 февруари 2019.

Резервации: депозит - 45% от основната цена при резервация; доплащане - до 30 дни преди датата на отпътуване.

Анулации: до 31 дни преди датата на отпътуване - 45% от основната цена; от 30-я ден до деня на заминаване - 100% от общата цена!

Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.

Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.

Допълнителни услуги се заявяват до 7 пълни работни дни преди датата на заминаване при наличие на свободни места.

Екскурзията се провежда при минимум 15 записани туристи.

Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

 
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7