Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
ЧУДЕСАТА НА РОДОПИТЕ
2 дни, България, Автобус

ЧУДЕСАТА НА РОДОПИТЕ

 БАЧКОВСКИ МАНАСТИР – ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ – ПАМПОРОВО -ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА –ПЛОВДИВ

2 дни/1 нощувка Дата:03-04.10.2020

Цена: 99 лв.

ПРОГРАМА:

ДЕН 1

Отпътуване от София по магистрала Тракия. Първата ни спирка е Бачковският манастир. Бачковският манастир е вторият по големина и значимост български манастир. Разположен е на неголяма тераса, вдясно от поречието на Чепеларската река, до с.Бачково, на 10км от Асеновград и 30км от Пловдив. Това го прави изключително лесно достъпен и вероятно е най-посещаваният български манастир. Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица”, е основан от севаст Григорий Бакуриани в 1083г. Още след основаването, в манастира е създадена и започва да действа книжовно-богословска школа. Григорий е успял да привлече в нея някои от изтъкнатите умове на времето си. За времето от основаването си до заемането на територията на манастира от турците, след падането на Пловдив в 1363г., той очевидно е запазил независимия си статут въпреки няколкократните му преминавания ту в български, ту във византийски ръце. Българските владетели не само са го зачитали, но и надарявали. Особено значителни дарения прави цар Иван Александър през първата половина на ХІVв., когато е признат за съктитор на манастира и негов портрет е изписан в манастирската Костница.Началото на ХVІІв. е времето, когато на Бачковския манастир е вдъхнат нов живот, обителта е основно обновена при игумените Матей и Партений. Препостроени са из основи съборният манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица”, манастирската избатрапезария и метохът в Асеновград.

 Свободно време за посещение на манастира, обяд или разходка до Бачковския водопад. Бачковският водопад е сред малките по размер в страната, но благодарение на своето доста посещавано местонахождение, той се радва на голяма популярност. Височината му всъщност достига едва 10 метра, но трудно ще останете безразлични пред неговия чар и хармонично излъчване, които ще запомните за дълго след като си тръгнете от там. Няколко на брой струи ледено студена вода се спускат по заоблените камъни надолу. Образуват се малки по размер и не много добре изразени стъпала или каскади, а в резултат от водните пръски, заобикалящите скали са покрити с дебел слой зелен мъх от горната си страна.Над водопада има поставено дървено ограждение, което има защитна цел. То позволява да се насладите на красотата на това приказно природно бижу, без да поставяте в какъвто и да е риск своята безопасност.

След приятното време прекарано в Бачковския манастир се отправяме към перлата на Родопите – Чудните мостове. Легенда разказва за създаването на Чудните мостове. Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън от огниво), запалили го и го изпратили срещу змея.Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така според легендата се появявили Чудните мостове.

Настаняване в х. Хармония***, Пампорово. Свободно време. В хотела можете да се възползвате от следните услуги: - Спортно-възстановителен център с басейн, джакузи, сауна, парна баня и тангентор; Боулинг; Фитнес и фитнес площадка на открито; Спортно игрище за футбол на малки вратички/баскетбол; Тенис корт; Тенис на маса;. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

ДЕН 2

Закуска. Отправяме се по живописен път към пещерата Ягодина. Ягодинската пещера е  перлата в пещерния свят на България. Проучванията на пещерата започват през 1965 от спелеоклуб  „Студенец“ – гр. Чепеларе. Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км. Ягодинската пещера /Имамова дупка/  е наречена на близкото село, намиращо се до нея – с. Ягодина обл. Смолян. По своята морфология тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Дълга е 10,5 км /третата по дължина в България и най-дългата в Родопите/ и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1250-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Третият вход е естествения и именно от него започват първоначалните проучвания през 1963 г.  В началото на естествения вход е открито енеолитно жилище, датиращо от 4-то хилядолетие преди Христа. Част от маршрута – 360 м. е пригоден за инвалиди. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли.  Общо двадесет и два  вида образувания от световно известните 28 вида могат да се видят в Ягодинска пещера.  пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракове.Температурата на благоустроения участък е +6 ºС – постоянна, целогодишна, влажността е  85-91 %.

Отпътуване за Пловдив. Свободно време в града. Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Пловдив е известен с културно-историческото си наследство, което датира от времето на траките – най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Древната история на града оставя трайни следи в архитектурата му. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град. Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища. Освен да се запознаете с богатата история на Пловдив ще имате възможността да се разходите по Главната улица на града, където са разположени множество бутикови магазини или да посетите Пеещите фонтани – символ на града. Капана от своя страна ще Ви привличе с интересните си заведения, занаятчийници, галерии, арт магазини, улични музиканти....

Следобед отпътуване за София.

 

 

 

Цената включва:

Транспорт с комфортен автобус

1 нощувка в двойна стая със закуска в х. Хармония***, Пампорово

Посещение на Бачковски манастир

Посещение на Чудните мостове

Посещение на Ягодинска пещера

Посещение на Пловдив

Медицинска застраховка

Водач от агенцията

 

Цената НЕ включва:

Входни такси по обектите в програмата

Вечеря в хотел Хармония*** - 15 лв.

Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 години

Лични разходигр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7