Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
ЕСЕННА РОМАНТИКА НА ДУНАВА
2 дни, България, Автобус

СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

ЕСЕННА РОМАНТИКА НА ДУНАВА

УИКЕНД В ДВЕ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ

Маршрут: София - Видин - Турну Северин - София 

2 дни/1 нощувка Дата: 19-20.09.

Цена: от 99 лв.

ДЕН 1:

Отпътуване в 7.00ч. от пл. “Ал. Невски” по маршрута: София – Видин. Посещение на пещера Венеца. Пещерата е открита през 1970 г. при взривни работи на кариерата край гара Орешец. "Венеца" е една от най-красивите и уникални пещери в България.Обявена е за природна забележителност, заради красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. По програмата за развитие на селските райони е направено художествено осветление, което подсилва още повече ефекта и красотата на цветните образувания. Отпътуване.

Пристигане във Видин около обяд. Панорамна обиколка на града. Посещение на средновековната крепост “Баба Вида”, наричана също Бабини Видини кули, средновековна крепост, считана за единствената изцяло запазена крепост в България. Крепостта е служила за защита на местния владетел през почти цялото Средновековие. Разходка в Крайдунавска градска градина, където ще се насладите на невероятната гледка към р. Дунав. Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд в Германия, където две по-малки реки, Бригах и Брег, се сливат на 1,4 km от селището Донауешинген и оттам насам реката се нарича Дунав. Реката минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. Басейнът ѝ заема общо 817 000 km2. Река Дунав винаги е била важна връзка между Западна Европа и Черно море. През III век тя е северна граница на Римската империя (и на латински е наричана Danubius), а крепостите, построени на бреговете ѝ, служат за защита срещу нападенията на готите, хуните и славянските племена. По-късно Дунав е била път за достъп до Константинопол. Кръстоносците са използвали реката като транспортна артерия при походите си до Светите места. През Средновековието тя улеснява нахлуването на турците в Централна Европа Свободно време и по желание: вечеря в кораб -ресторант Дунав. Ресторантът предлага богато рибно меню и местни специалитети. 

Нощувка. 

Ден 2:

Закуска. Напускане на хотела. Отпътуване за Дробета - Турну Северин - град основан от унгарците през 11 век. Историята му започва още от Античността, днес можете да видите останките от моста на Траян. Редом с останките на Траяновия мост и руините на крепостта Северин, Водният дворец е един от символите на Дробета – Турну Северин. Кулата е възникнала през 1910 година, като по това време е доставял на града Турну Северин вода. Построен е в средновековен стил. Първоначалната идея е Дворецът да се издигне на най-високото място в града, 104 м надморска височина, за да бъде виждан от цялата околност. Водният дворец, истински символ на Дробета Турну Северин, се е превърнал не само в забележителност на града, в близост до река Дунав, но и една от най-големите атракции за чужденците. Тази сграда, парадоксално, преминава през две световни войни, без да се отрази на сградата. По време на Първата световна война замъкът е бил използван от немската армия като точка за оглед, тъй като е бил най-високата сграда в този момент. И по време на Втората световна война в горния купол са стоели хора, които са държали в контакт командира на ескадрилата над Северин и са посочвали местата, на които да бъде бомбардиран. Днес всеки етаж е уникален по свой собствен начин. Посетителите могат да се запознаят с историята на Кулата, чрез произведения на изкуството, които са били оставени от времето, когато водата тук е хранила целия град. Картини, писания и скулптури, всички те разказват и те връщат назад във времето, като че ли в някогашните години. След като сте преминали през почти 400 стълби, ще стигнете до върха на кулата. До Крака на моста на Траян и до останките на Крепостта на Северин, Водният замък става емблематична сграда на града.

 

Свободно време. Отпътуване за София. 

 

 

 

Цената включва:

транспорт с комфортен автобус

1 нощувка в двойна стая в хотел

закуска

посещение на пещера Венеца

панорамна обиколка на Видин

посещение на Баба Вида

пешеходна разходка в Турну Северин 

медицинска застраховка

пътни такси

водач от агенцията 

екскурзоводско обслужване на български език

Цената не включва:

вход за Баба Вида  - 4 лв., за ученици и пенсионери - 2 лв.

вечеря на р. Дунав 

лични разходиигр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7