Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
ГРУЗИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН - Две красавици на Изтока!
8 дни, Азербайджан, АВТОБУС И САМОЛЕТ

ГРУЗИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН

Две красавици на Изтока!

 

ДАТИ:8 дни / 7 нощувки (24.08.-31.08;10.10-18.10.2020г.)

 

Маршрут: София  БакуГобустан-Янардаг-Шеки- Кахетия -Тбилиси – Мцхета - Сигнахи – Велисцихе – Ахалцихе- Боржоми – Гори - София

 

Огънят е в основата на всяка легенда за богатата столица на Азербайджан – Баку. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато. Баку е и крупен културен център не само в Азербайджан, но и в целия Изток. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е опера, издаден е първият вестник и др. Затова милиони туристи от цял свят идват всяка година, за да видят този богат на всичко Град на огъня.

А Грузия е много красива и същевременно много различна от всичко, което сте виждали в света до този момент. А през последните години тя става все по-привлекателна за туристите от целия свят.

    Грузинците са известни със своето безкрайно гостоприемство, със своята невероятна и самобитна кухня, прочутите грузински вина и коняци.Освен гурме тур ,съчетали сме богата туристическа програма в Грузия и ще Ви запознаем със столицата на Грузия – Тбилиси, прочутите минералните извори на град Боржоми, и още много завладяващи гледки, исторически забележителности, най-старите църкви и манастири в света, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО!

 

 

ПРОГРАМА:

 

ДЕН 1/24.08.20:

Среща на летище София в 12.30 часа. Полет до Баку – 14:25  ч.
Пристигане в столицата на Азербайджан, град Баку в
18:35  ч.
Трансфер от летището и настаняване в хотела в центъра на Баку. Вечеря. Нощувка
.

ДЕН 2/25.08.20:

Закуска в хотела. 

Панорамна обиколка на Баку, след която ще се разходим по тесните улички на стария град, ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула. Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII век. Името и "Момина" символизира, че е непревземаема, непобедена, което означава, че кулата не е била никога превземана от враг.
След това ще  посетим един от най впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – двореца на Ширван шах (XV век)., който е величествено разположен на най високата точка от древната част на Баку, Ичери Шехер. Ще видим  Замъка Синик Гала, Кераван Сарай, Джума Джамия и ще се разходим по един от най големите в света булеварди - Бакински булевард.Свободно време за обяд.

 След обяд се отправяме на екскурзията в космическо белоснежния Културен център Гайдар Алиев. В центъра се помещават конферентна зала, галерия, и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център, и играе ключова роля в преустройството на Баку. Международно призната архитектурна работа, сградата на Алиев център на Гейдар се превърна в знакова забележителност на модерния Баку, заради иновативния и авангарден дизайн. От  историчесеската част на  града, екскурзията се пренася в съвременния мегаполис. Една от главните забележителности на младия град са БАКИНСКИЯ БУЛЕВАРД, ОГНЕНИТЕ КУЛИ И ПЛАНИНСКИЯ ПАРК, откъдето се открива уникално красивата панорамна гледка към града.
Връщане в хотела. Свободно време за почивка или шопинг.
Вечеря. Нощувка. 
 
ДЕН
3/26.08.20:

Закуска в хотела. 

След закуска се отправяме на  екскурзия в Национално Историко-художествения комплекс Гобустан и 3D Музей, разположени на 60 км от г. Баку, с впечатляващи скални изображения – петроглифи /гравюри/, изсечени от първобитните хора на стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството, изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.

По пътя към града, ще посетим джамията Биби-Ейбат, разположена  на брега на Бакинския залив, в който има гробове и  могили на  почитани и уважавани хора (там е и  могилата /паметник на Укейми ханъм, потомка на пророка Мохамед). Свободно време за обяд по желание - (заплащане на място) или почивка на чаша ароматен чай.

Турът продължава с преминаване  на Апшеронския полуостров, където ще  посетим храма на вечния огън Атешгях  - място, което никой не очаква да срещне толкова близо до Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди  повече от 500 години от Индия и живяли по тези места до XIX век до ден днешен привличат тук поклонници.

Ще видим  Янардаг - планината с природния вечен огън и голямо количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци,

крепости и отбранителни кули от епохата на средновековието.

Вечеря в национален  ресторант с фолклогна програма- национални азерабайжански танци и  включени алкохолни и безалкохолни напитки.

Трансфер до хотела. Нощувка
 
ДЕН
4/27.08.20:

Закуска в хотела. 
Напускаме хотела и отпътуваме за грузинско-азербайджанската граница. Ще се отправим към Лагодеки на границата между Азербайджан и Грузия. Отпътуване за Шеки. 
Следва екскурзията в най-старият град в Азербайджан - удивителен, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като от тук е минавал великият Път на коприната. В Шеки има исторически музей, в който туристите могат да разгледат артефекти от различни епохи. Друго интересно място е летният дворец на Кхан. Той има прекрасни фасади, декорирани с флорални мотиви. Тук можете да видите различни стенописи, рисувани от най-добрите майстори. 
В този малък „двуцветен град” (заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим много кервансараи, Двореца на Шекинските ханове, джамията „Джума” от XVIII век, минарето на Гилейлинската джамия, също от XVIII век, средновековните бани. А знаменитата шекинска коприна и до ден днешен е един от най-търсените и скъпи текстилни материали! 
Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.
 
ДЕН 5/28.08.20:

Закуска в хотела. Отпътуване за Грузия. Днес ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия, уютно е разположена гостеприемна Кахетия-столица на грузинското вино.
Отпътуване за  Сигнахи – градът на  любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южно-итальянските и грузински архитектурни прелести. 
Ще видим също крепостта  Сигнахи, влязла в списъка с най-известни и мащабни по големината си крепости в Грузия. 
Ще посетим манастирския и епископски комплекс Свети Георги - женски монастир «Бодбе». Тук се намира женски манастир с базилика, посветени на Света Нино, свещено място, след посещението на което се изпълняват най-съкровените желания.

 След обяд отпътуване за  Велисцихе-известна винарна Нумиси.
Гостуване в винарната ще започне с беседа и дегустация на три различни сорта  вино. Ще  наблюдаваме и ще участваме  в мастер клас по  приготвяне и изпичане на ароматния грузински хляб – Шоти.След това ни очаква автентична вечеря  в луксозен рестотант на винарната,любезно предостажена от домакините.Можете да се запознаете  да вкусите невероятни ястия от Кахетия,поляти със автентично вино по избор-бял0 или червено.

  Пристигане в Тбилиси вечерта. Натаняване в хотел.Нощувка.
ДЕН 6/29.08.20:

Закуска в хотела.

 Панорамна обиколка на Тбилиси.Пешеходна разходна в старият Тбилиси.Ползване на лифта-ще видим уникални гледки към гдада от птичи поглед.
Църквата Метехи (V в.) – красив и горд символ на Тбилиси.  
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – Моста на Мира и парка Рике, улица Шарден, Леселидзе.Свободно време за обяд. Отпътуване за извънградска екскурзия.

 Пътешествието продължава по  Военно-грузинския път към крепостта и манастира Ананури, които красиво са усамотени  на брега на Жинвалското водохранилище. Отътуване за Мцхета (Втория Иерусалим). 
Мцхета – живия летопис на  Грузия. Разкопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия. 
Изкачване в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама. 
Следва посещение на храма  Катедрален  Събор «Светицховели» - строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на  Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия. 
Свободно време в Мцхета за покупка на сувенири или чаша ароматен грузински чай.
Връщане в Тбилиси. Вечеря в национален  ресторант с фолклогна програма-грузински танци и  включени алкохолни и безалкохолни напитки. Нощувка. 

 ДЕН 7/30.08.20:

Закуска в хотела.

Отпътуване за гр. Боржоми.

Пешеходна разходка в парка Боржоми и посещение на неговите извори. Курортът Боржоми е известен по света с лечебната си естествено газирана минерална вода. И лятната резиденция на фамилията Романови, коЯто в последствие е била използвана за лятна почивка от Сталин, а в момента помпозната постройка е резиденция на грузинския президент.  През 1864 г. Боржоми става лятна резиденция на Михаил Николаевич, генерал-губернаторът на Кавказ. Курортът е бил предпочитано място от богати грузинци,азербайджанци и руснаци, повечето от които са имали и вили на същото място. Тези вили изчезват след края на СССР. Сред известните посетители и почитатели на курорта  са  били Пьотр Илич Чайковски и Лев Толстой.

Отпътуване за гр. Гори, известен като родното място на съветския лидер Сталин. Посещаване на музеят, създаден през 1937 г. в къщата, където е роден Сталин през 1878 г. През 1975 г. е построена голяма структура от гранит и мрамор за съхраняване на къщата и за експозиция. Разглеждане на експозицията. Свободно време в гр. Гори.

Връщане в Тбилиси.Вечеря. 
ДЕН 8/31.08.20:

 Закуска в хотела.Заминаваме за  Аерогара в Тбилиси и отпътуване  за София с полет в 10.30 ч. Пристигане в София в 12:05 ч. 

 

ЦЕНА ранни записвания до 15.07.20 г.- 1999 лв. на човек в двойна стая. След тази дата цена-2199 лв.

Доплащане за единична стая – 399 лв.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 

Самолетни билети с Туркиш Ер с включени летищни такси и чекиран багаж 30 кг.;

Всички трансфери по програмата;
Транспортно обслужване по програмата;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език;

3 нощувки със закуски и вечери в Баку, хотел 4*;

1 нощувка със  закуска и вечеря в Шеки, хотел 4*;

3 нощувки със закуски и вечери в Тбилиси хотел 4*;

Екскурзовод на руски език с превод на български език от представител на Валенти 7;

1 фолклорна програма с музика на живо в Тбилиси (със включени напитки);

1 фолклорна програма с музика на живо в Баку ( със включени напитки);

Туристически обиколки по програмата;

Входни такси в обекти, посочени в програмата.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:


Стойността на  виза за Азербайджан – 35 евро;

Застраховка „Защита при пътуване“ на Мондиал Асистанс с покритие 10000 евро – 26 лв.;
Разходи от личен характер;

6 обяда в автентични ресторанти-около 10 евро за обяд-общо-60 евро-поръчват се в офиса на Валенти7 ЕООД при доплашане;
Бакшиши – 50 USD - заплащат се в офиса на Валенти 7;
Застраховка “Отмяна на пътуването”.

 

 
Полезна информация:
Грузински Lari (GEL)
1 евро = 2.54 Грузински Lari
1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL;
в Азербайджан е азербайджански манат (AZN) - 1 USD = 1,80 AZN
Часово време: София – 12.00 ч., Баку – 14.00 ч., Тбилиси – 14.00 ч./ + 2 часа

Минимален брой участници: 21

Условия за записване:
Депозит: 800 лв. при подписване на договор

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: Азербайджан:
Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза. Необходими документи в JPEG - формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване

Грузия:
 Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение
 гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7