Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
ШРИ ЛАНКА Островът на подправките.
10 дни, Шри Ланка, Самолет

ШРИ ЛАНКА
Островът на подправките
 
СОФИЯ – КОЛОМБО – СИГИРИЯ – ПOЛОНАРУВА – СИГИРИЯ – ДАМБУЛА – МАТАЛЕ – КАНДИ – ЯЛЛА – ТИСАМАХАРАМА – ГАЛЕ – КОСГОДА –
ВАДУВА – БЕНТОТА – КОЛОМБО – СОФИЯ
 
02.03 - 11.03.2020 - последни 4 места!!!
16.10 – 26.10.2020 - има места
10 дни / 7 нощувки
цена от 1490 евро/ 2915 лв.
 
Наречена от Марко Поло „един от най-красивите острови на света " ,
Шри Ланка е едно от онези места, където можем да кажем, че има за всекиго по нещо - от красивите пясъчни плажове до смайващата дива природа. Островната държава е също така богата на будистки храмове и чаени плантации. Неслучайно е и решението на ЮНЕСКО да включи седем от зебележителностите на острова в списъка със световно и културно наследство.
 
Основни акценти по програмата!:
 • Самолетен билет София – Коломбо – София с включени летищни такси с АК Fly Dubai, с включени една бройка салонен багаж до 7 кг. с размер 56/45/25см на борда на самолета и чекиран багаж - 20 кг.;
 • 7 нощувки на база HB;
 • Всички описани в програмата трансфери и екскурзии, с комфортни автобуси и включени входни такси:
 • Посещение на приюта за диви слонове в Пинавала;
 • Полудневна екскурзия до Лъвската скала;
 • Полудневна екскурзия до Полонарува
 • Посещение на Златния пещерен храм;
 • Посещение в градина за подправки и билки в Матале;
 • Посещение на свещният зъб на Буда и прилежащия му храм в Канди;
 • Посещение на парка Ялла
 • Посещение на Гале
 • Посещение на развъдник за костенурки в Косгода 
 • Панорамна обиколка на Коломбо
 • Трансфери летище-хотел-летище
 • Транспорт с климатизиран автобус и английскоговорящ местен гид;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро със ЗД”Евроинс”;
 • Водач-преводач по време на пътуването при мин. 14 човека;
 • Ден 1 СОФИЯ  - КОЛОМБО
  Полет с АК Fly Dubai по маршрут София –
  Дубай – Коломбо.

  Ден 2 КОЛОМБО – СИГИРИЯ

  Пристигане рано сутринта на летище Коломбо. Посрещане от представител на партниращата агенция. Трансфер от Коломбо до Пинавала, където ще посетимприют за слонове. Това е една от най-необичайните туристически атракции!

  Приютът за диви слонове в Пинавала е създаден през 1975 година и първите му обитатели са били само няколко. Днес някои от тях вече имат поколение, родено и отгледано тук. В приюта живеят млади слонове, останали без родители или пък възрастни, пострадали по един или друг начин от бракониери. Една от задачите на сиропиталището е да осигури естествена среда на обитание за своите питомци. Така например живущите тук огромни бозайници имат строг режим на къпане в периода между 10 - 14ч. , отправят се на баня към близката река по два пъти на ден и в точно определени часове. Най-малките обитатели на приюта пък се кърмят (хранят) също в точно определено време.

  Трансфер до Сигирия.

  Настаняване в хотел Camellia Resort & Spa www.camelliaresortspa.com, или подобен. Свободно време за почивка.  Вечеря и нощувка в хотела.

  Ден 3 СИГИРИЯ - ПOЛОНАРУВА - СИГИРИЯ

  Закуска в хотела и отпътуване за екскурзия.

  Сигирия или Лъвската скала се издига на 370 м надморска височина. На върха  ѝ се намира планинска крепост с останки от дворец, които заедно с околните изумителни градини и водни пространства образуват едноименния древен град. Градините на Сигирия са сред най-древните в света. Намират се в западната част на скалата и са част от хидравличен комплекс с канали, езера, мостове, фонтани и подземни водни съоръжения. По време на дъждовния сезон, каналите се пълнят с вода и захранват целия район на Сигирия. Фонтаните пък, датирани от  V век, са едни от най-старите построени и запазени фонтани в света.

  На мястото на скалната крепост още през V пр. н. е. се е издигал планински будистки манастир-убежище. Крепостта е дело на крал Кашяпа, строена е през V век от н. е. и е един от от най-изящните паметници на изкуството. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Входът на този смайващ комплекс е издълбана от скалата фигура на лъв. Днес от нея са останали само гигантските лапи на животното – достатъчно свидетелство за мащабите на това великолепие. Запазените тук скални фрески се отнасят до т.нар. стил Гупта, открит в пещерите Ажанта (Ajanta) в Индия.

  Любимо място за разходка на туристите е сянката на известната Огледална стена. В миналото тя е била излъсквана до блясък, а кралят наистина се е оглеждал в нея. 

  Възможност за почивка и за обяд  в местен ресторант в Сигирия. 

  Трансфер от Сигирия до Старинния град Полонарува.

  Град Полонарува (Polonnaruwa) – средновековна столица и перла в короната на крал Паракрамабаху Велики. По негово време Шри Ланка се прославила като една от най-богатите страни на Изтока. Градът е свидетелство за културата и религиозните вярвания на древността. Стените на града пазят и днес фантастично изсечени хиндуистки скулптури и статуи на Буда в различни пози. Интерес представлява седемметровата статуя на Буда с необичайно скръстени на гърдите ръце. Счита се, че статуите, които могат да бъдат видени тук подчертават не божествената, а човешката същност на духовния учител.

  В своеобразния град-музей Полонарува са и запазените останки на къщата Watadage, известна с красивите си каменни релефи и... каменна стража.

  Трансфер от Полонарува до Сигирия.

  Връщане в хотела. Свободно време за вечеря и почивка. Нощувка в хотела.

  Ден 4 СИГИРИЯ - ДАМБУЛА - МАТАЛЕ - КАНДИ

  Закуска в хотела и отпътуване за Дамбула.

  Малкото градче Дамбула привлича туристите с огромния пещерен комплекс (повече от 80 пещери) и Златния пещерен храм. Мястото е част от съкровищницата на ЮНЕСКО, скалните рисунки тук са на 2000 години, а статуите на Буда – повече от 150 на брой. На входа на храма се издига 30-метрова статуя на Буда, а към петте храмови пещери, всяка от които със собствено име, отвежда каменно стълбище. Мястото е превърнато в храм още през I век преди новата ера от крал Валагамба. Било е в знак на благодарност, защото кралят намерил убежище тук. Следващите владетели са правили преобразувания, но най-същественото от тях принадлежи на Ниснака Мала. Последният наредил интериорът на храма да бъде покрит с позлата. 

  Трансфер от Дамбула до Матале.Възможност за обяд.

  Посещението вградината за подправки и билки е истинско удоволствие за сетивата на туристите. Възможност е и за запознаване с технологията на отглеждането и поддържането на растенията. Готовата продукция от подправки и билки се продава в малките магазинчета на Матале.

  Трансфер от Матале до Канди.

  Канди е последната столица на шриланкските крале. Днес е вторият по икономическа значимост град в страната след Коломбо. Градът е изключително живописен, наричат го огърлицата на река Махавели – най-дългата (335 км) река в Шри Ланка.

  Канди е свещено място за будистите. В скромен храм, на брега на изкуствено езеро се пази една от най-значимите за тази религия реликви – свещният зъб на Буда. Будистите вярват в нейните изключителни свойства, както и в големите нещастия, които могат да ги сполетят, ако реликвата бъде изгубена. Поради тази причина храмът е отворен за поклонници и туристи, но е и много добре защитен.

  Ступата със зъба на Буда (ступа - реликварий, в който се пази останка от тялото на Буда – бел. ТО) се показва само веднъж годишно. Това е времето, в което Канди събира стотици хиляди будисти от цял свят на няколкодневни тържества. Посещение на невероятна шоу програма, изпълнена с цветове и багри на танцьорите.

  Вечеря и нощувка в хотел Ozo Kandy www.ozohotels.com или подобен.

  Ден 5 КАНДИ - ЯЛЛА - ТИСАМАХАРАМА

  Закуска в хотела и отпътуване за Ялла.

  Разположен на огромна площ от 1259 кв. километра, този парк е известен със своите необятни тревни пространства, с голямо разнообразие на храсти и дюни, непокътната дива природа на Шри Ланка.

  Докато джипът се движи през дивите степи на Ялла, цивилизацията отстъпва място на дивата природа на най-посещавания национален парк в страната. Обичайните му местни посетители са стада слонове, чакали, многообразие на видове птици, а също такатук е концентрирана най-голямата гъстота на леопарди в света.  Да се посети този парк е едно от най-големите изживявания в Шри Ланка.

  Джип-сафарито в Ялла е изпълнено с адреналин, пустинни скални площи сред невисоки скали, тесни пространства, голямо разнообразие на животни и завинаги остава в сърцето на всеки пътешественик, посетил това място.

  Вечеря и нощувка в хотел Chaarya Resort & Spa www.chandrikahotel.comили подобен.

  Ден 6 ТИСАМАХАРАМА - ГАЛЕ - КОСГОДА - ВАДУВА

  Закуска в хотела и отпътуване за Гале.

  Гале, епичната южна столица, е пресечната точка, където класическата холандска архитектура сe сблъсква с тропическа обстановка, създаваща жива атмосфера и красота. Разхождайки се по улиците, слушайки скърцането на дървени холандски модел врати на къщите, наблюдавайки как европейската архитектура се смесва с традициите в Южна Азия днес оживява усещането за онова време на квестадорите. Градските старинни стени и бастиони, запазени до днес, показват доказателства за наследство, запазено повече от 3 и половина века. Вървейки по часовниковата стрелка в крепостта, се вижда „старата порта“, носеща британския герб. В близост до старата порта е бастионът Зуарт - най-старият от всички и фара, издигащ се славно на 18 фута до бастиона Пойнт Утрехт. Тази холандска красота от цветове и багри, изпълваща улици и домове, построени в правилна правоъгълна форма, с холандски веранди в колониален стил. Влизайки в търговския комплекс на холандската болница, всеки остава хипнотизиран от многообразието на всякакъв род сувенирни предмети. Въпреки това, негов отличителен белег е, че дори в днешно време холандската крепост остава действаща с неообичайното си бръмчене на административни офиси, търговски сгради, църкви и много хора, които изпълват улиците й, напомнящи Елизийската архитектура. Това е Гале! 

  Трансфер от Гале до Косгода

  В Косгода се намира развъдник за костенурки, което ще постим. Както местните, така и международни доброволци се борят за спасяването на  Морските костенурки.

  По пътя към хотела ще посетим Музея на маските и рудниците на лунните камъни.

  Вечеря и нощувка в хотел Taprobana Wadduwa www.asialeisure.lk  или подобен. 

  Ден 7 ВАДУВА

  Закуска в хотела. Възможност за допълнителна екскурзия.

  Полудневна екскурзия до Балапития. (40 евро възрастен/ 30 евро детедо 12г), заплаща се на място. Круизът по река Мадху с моторна лодка е отлична възможност за опознаване на местния жовот и посещение на стар 200 годишен храм. Ще имате възожност и да се запознаете с процеса на отглеждане и преработване на канела. Ще бъде сервиран обяд в ресторант на малък остров. Връщане в хотела.

  Свободно време.

  Вечеря и нощувка в хотел Taprobana Wadduwa www.asialeisure.lkили подобен. 

  Ден 8 ВАДУВА – КОЛОМБО

  Закуска в хотела и трансфер Вадува Коломбо. Панорамна обиколка на Коломбо и запознаване с основните забележителности на града.

  Разположен на запад, пулсиращият мегаполис Коломбо, е не само официалната  столица на Шри Ланка, но и машината”, която произвежда над 50 % от БВП на страната (административната столица, в която са разположени парламентът и върховният съд е Шри Джаяварданапура Кате – бел. Welcome Travel).

  Тук, на Площада на независимостта, се намира Националният мемориален комплекс, издигнат в чест на независимостта, която Цейлон получава от британците през 1948 г.

  При езерото Бейра пък е разположен най-известният сред будистките храмове на Коломбо – Gangaramaya Viharaya Temple.  В очертанията му са преплетени цели четири архитектурни стила. Освен от статуите на Буда, мястото е закриляно и от свещеното дърво Бо.

  При езерото Бейра се е настанил и Плаващия пазар – един от новите инфрастуктурни проекти на Шри Ланка. Една от целите му била да регламентира дейността на уличните търговци в района на Пета (Pettah). Полученият ефект: прекрасно място за туристите, открито през 2014 г. – с малки кафенета, ресторантчета, чаени бутици и магазини, пълни с местна продукция.

  Модерните шопинг зони и места за разходки в Коломбо не свършват тук. Различни точки на града са превърнати в отлични пространства за пазаруване и отдих. Многобройни са възможностите и за джаз и други наслади, които предлага клубният нощен живот на Коломбо.

   Свободно време. Вечеря и нощувка в хотел Ramada Colombo

   Ден 9 КОЛОМБО – СОФИЯ

  Закуска. Свободно време или възможност за допълнителна екскурзия. Освобождаване на стаите до 12 ч. и късен трансфер към летището за полет Коломбо – Дубай.

   Ден 10 СОФИЯ  Пристигане в Дубай. Полет за София.

  ПАКЕТНИ ЦЕНИ:

  Дати на пътуване:

  Цена на възрастен в двойна стая:

  Единична стая:

  Трети възрастен в двойна стая:

  Дете от 2 до 11,99 г. в стая с двама възрастни:

  02.03 – 11.03.2020

  1490 / 2915 лв

  1780 / 3481 лв

  1440 / 2816 лв

  1325 / 2592 лв

  16.10 – 26.10.2020

  1490 / 2915 лв

  1780 / 3481 лв

  1440 / 2816 лв

  1325 / 2592 лв

             

   

  Цената включва:

  ·      Самолетен билет София – Коломбо – София с включени летищни такси на АК Fly Dubai;

  ·      Една бройка салонен багаж до 7 кг. с размер 56/45/25см на борда на самолета

  ·      Чекиран багаж 20 кг.

  ·      7 нощувки на база HB;

  ·      Трансфери летище-хотел-летище

  ·      Транспорт с климатизиран автобус и английскоговорящ местен гид;

  ·      Входни такси по упоменатите екскурзии;

  ·      Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро със ЗД”Евроинс”;

  ·      Водач-преводач по време на пътуването при мин. 14 човека;

  Цената не включва:

  ·      Лични разходи;

  ·      Кетъринг по време на полета;

  ·      Бакшиши;

  ·      Допълнителни екскурзии

  ·      Храненето по маршрутите, извън включените в цената;

  ·      Застраховка „Отмяна на пътуване“ със ЗД Евроинс;

  ·      Доплащане за медицинска застраховка за туристи от 64 до 74 години;

  ·      Доплащане за медицинска застраховка за туристи над 74 години  (туристи над 74г се застраховат при различни условия, възможно е застрахователната компания да изисква попълване на здравна декларация). 

  Начин на плащане:

  Депозит от 50% при резервация и доплащане до 30 дни преди отпътуване

  Срокове за анулации и неустойки:

  ·      от деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на отпътуване – глоба в размер на 100 лв. на турист + сумата за издаден билет;

  ·      от 59 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване – 100% от внесения депозит;

  ·      от 29 до 14 календарни дни преди датата на тръгване – 75 % от общата цена на организираното пътуване;

  ·      под 14 календарни дни преди датата на отпътуване – 100% от общата цена на организираното пътуване;

  Необходими документи:

  ·      Международен паспорт с мин. Валидност 6 месеца след датата на връщане!

  ·      За деца до 18 години, пътуващи с един или без родител е нужна нотариална заверка от единия или двамата родители.

  ·      Не се изисква имунизация.

гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7