Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Майски празници ГРУЗИЯ – Кавказка красавица!
8 дни, , Автобус

Майски празници

ГРУЗИЯ – Кавказка красавица!

Кулинарен тур

 

Тбилиси – Гостоприемство, вино и любов!  

8 дни / 7 нощувки (02.05.2020 – 09.05.2020 г.)

Маршрут: София – Солун – Кутаиси – Боржоми – Гори – Тбилиси – Мцхета – Сигнахи – Велисцихе – Ахалцихе – Кутаиси – Солун – София

 

Акценти по програмата:

     Грузия е много красива и същевременно много различна от всичко, което сте виждали в света до този момент. А през последните години тя става все по-привлекателна за туристите от целия свят.

    Грузинците са известни със своето безкрайно гостоприемство, със своята невероятна и самобитна кухня, прочутите грузински вина и коняци.Освен гурме тур ,съчетали сме богата туристическа програма в Грузия и ще Ви запознаем със столицата на Грузия – Тбилиси, прочутите минералните извори на град Боржоми, небезизвестният град Кутаиси, откъдето идва легендата за Златното руно, и още много завладяващи гледки, исторически забележителности, най-старите църкви и манастири в света, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО!

 

ПРОГРАМА:

ДЕН 1: /02.05.20 г.

Отпътуване за град Солун в 00:30 ч. през нощта на 02.05.2020 г. от площад Ал. Невски (от страната на ул. Оборище). Отпътуване от Солун за Кутаиси с полет на Wizz Air в 07:40 ч. Пристигане в Кутаиси в 12:10 ч. Посрещане от фирмата-партньор и отпътуване за гр. Боржоми. Пешеходна разходка в Боржоми, разходка в парка и посещение на неговите извори. Посещение на лятната резиденция на фамилията Романови, който в последствие е бил ползван за лятна почивка от Сталин, а в момента помпозната постройка е резиденция на грузинския президент.  През 1864 г. Боржоми става лятна резиденция на Михаил Николаевич, генерал-губернаторът на Кавказ. Курортът е бил предпочитано място от богати грузинци,азербайджанци и руснаци, повечето от които са имали и вили на същото място. Тези вили изчезват след края на СССР. Сред известните посетители и почитатели на курорта  са  били Пьотр Илич Чайковски и Лев Толстой.

Отпътуване за гр. Гори, известен като родното място на съветския лидер Сталин. Посещаване на музеят, създаден през 1937 г. в къщата, където е роден Сталин през 1878 г. През 1975 г. е построена голяма структура от гранит и мрамор за съхраняване на къщата и за експозиция. Разглеждане на експозицията. Свободно време в гр. Гори. Курортът е известен с лечебната си естествено газирана минерална вода, която извира там.

Отпътуванеза Тбилиси.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка
.
 
ДЕН 2:/03.05.20 г.

Закуска в хотела. Напускане на хотела.  Сити –тур Тбилиси. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес той е важен, политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва посещение на църквата Метехи, построена на хълм над р. Мтквари и минаване през района на прочутите серни бани. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израстнала грузинската столица. Турът на Тбилиси продължава минавайки през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии до модерния символ на Грузинската столица – Моста на Мира. Ще бъде посетена и катедралата Самеба. Обиколката ще завърши с преминаване покрай Площада на свободата и по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и Парламента. Следобед е предвидено и посещение на серните бани (по желание и срещу допълнително заплащане), където групата ще може да се отпусне след обиколката на града; или свободно време за самостоятелна разходка.

Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3:/04.05.20 г.

Закуска в хотела.  Нашето пътешествие ще започне по  Военно-грузинския път към крепостта и манастира Ананури, които красиво са усамотени  на брега на Жинвалското водохранилище.

Отпътуване за гр. Мцхета (Втория Иерусалим). Мцхета – живия летопис на  Грузия. Разкопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия.

Изкачване в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама.

Следва посещение на храма  Катедрален  Събор „Светицховели“ - строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия. Покупка на сувенири и свободно време за обяд.  Свободно време за разходка в гр. Мцхета. Завръщане във хотела.

  Гала вечеря с музика на живо и богата фолклорна програма в Грузия, с традиционни грузински ястия и неограничено количество прочуто грузинско вино – бяло и червено; други алкохолни напитки – чача, водка, уиски се заплащат допълнително.

 Нощувка.
 
ДЕН 4:/05.05.20 г.
Закуска. Днес ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. Отпътуване за източната част на Грузия, където уютно е разположена -  Кахетия.

Ще спрем в Сигнахи – градът на  любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южно-италианските и грузински архитектурни прелести. Ще видим също крепостта  Сигнахи, влязла в списъка с най-известни и мащабни по големината си крепости в Грузия.

Ще посетим манастирския и епископски комплекс Свети Георги - женски манастир „Бодбе“. Тук се намира женски манастир с базилика, посветени на Света Нино, свещено място, след посещението на което се изпълняват най-съкровените желания.

Пристигане  в село Велисцихе.

Дегустация на четири сорта  вино и грузинска водка – чача в музея и във винарна Нумиси. Ще наблюдаваме и ще участваме в процеса на приготвяне и изпичане на ароматния грузински хляб – Шоти.

Традиционна грузинска вечеря с прочути вина от Кахетия. Завръщане в хотела. Нощувка.
 
ДЕН 5:/06.05.20 г.

 Закуска в хотела. Отпътуване от Тбилиси.

Посещаване на гр. Ахалцихе. През 1578 г. град Ацалцихе (създаден през IX в) е взет под турска власт и от 1628 г. е център на Ацалсихският пашалък. С внушителните си размери: дължина – около 380 м и дължина – около 150 м, отдалеч крепостта прилича на втори Йерусалим. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“. Посещение на крепостта Рабат - най-големият средновековен паметник в Грузия.

Отпътуване за Кутаиси.

Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 6:/07.05.20 г.

Закуска в хотела. Сити тур Кутаиси.Разходка из центъра на града - елегантни улички облицовани с дърво, къщи от 19-ти век, местен пазар, както и няколко атрактивни парка които правят Кутаиси изключително красиво място за разходка, и разглеждане на многобройните забележителности. Настаняване в хотела. Кратка почивка след което посещение на Манастира Гелати и Академичния архитектурен комплекс (12-ти век) основан от крал Дейвид Строителя считащ се за шедьовър на грузинската култура от тяхната Златна епоха. С уникалните си мозайки и забележителни стенописи, комплекса е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. След това възможност да се посети катедралата Баграт (11-ти век). Катедралата се отличава със своите елегантни пропорции, големи размери, фасадна композиция, орнаменти и релефни резби. Комплекса е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. 

Свободно време в центъра на града.

 

Вечеря. Нощувка.

ДЕН 7:/08.05.20 г.

Закуска в хотела.  Свободен ден в Кутаиси. По желание разходка в гр.Батуми (150km).

Сити-тур Батуми -третият най-голям град в Грузия и столица на автономния район Аджара. След 10 години непрекъсната трансформация той се е превърнал в една от основните атракции на Черно море.

Булевард „Батуми“ е сърцето и душата на града. Той започва от главния плаж и се простира на 8 км покрай брега. Той разказва много за туристическото развитие на града.

Само на метри от хипнотизиращата въртяща се статуя се издига 130-метровата Азбучна кула. Кулата има форма на ДНК, което означава, че азбуката е генетичният код на Грузия.Грузинската азбука е уникална, тя е от 3-и век пр. Хр. Всеки звук отговаря на буква. Азбуката има три нива на развитие и всяко едно е описано в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Площад „Европа“ показва новото лице на стария Батуми. Той е бил кръстен така, след като Аджара се присъедини към общността на европейските региони. Той се състои от няколко реновирани сгради в стил „Бел епок“ и нови с подобна архитектура.

Над всички се издига паметникът на Медеа – жената, която според гръцката митология помогнала за донасянето на златното руно в Гърция.

Историята на Батуми започва от преди 2500 години. Самият Аристотел го споменал. Изграждането на Батуми като съвременен град започнало през 1878 година“.

Запазени цели  квартали, построени към края на 19 век. Някои са от началото на 20 век. И  Батуми има невероятен  старинен  чар,който  се  усеща  точно чрез тези  исторически   сгради.

А усещане за грузински дом в модерна обстановка можете да получите в някой от малките изискани ресторанти, намиращи се в историческите сгради. Тук традиционните ястия са поднесени с леко съвременна нотка.Дали месо,риба или типичен грузински сет от вегетариански разядки, включващ традиционното лобио – боб, сготвен с подправки в глинено гърне, еларджи – направено от едро царевично брашно и местен вид сирене-ви  винаги ще си оближете пръсти!Свободно време за обяд,разходка и кафе на брега на Черноморски булевард,покупка на сувенири.Отпътуване за Кутаиси ,пристигане в хотела.Вечеря.Нощувка.

ДЕН 8:/09.05.20 г.

Закуска – сух пакет. Отпътуване за летището за полет 06:10 ч. Кутаиси – Солун. Пристигане в Солун в 07:05 ч. Отпътуване за София с няколко спирки по пътя.

Пристигане в София към обяд.

ЦЕНА НА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 30.01.20  - 1999 лв. на човек в двойна стая;

ЦЕНА СЛЕД 30.01.20    - 2099 лв. на човек в двойна стая;

Доплащане за единична стая – 399 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

·         Самолетен билет на АК Wizz Air Солун – Кутаиси – Солун, с включена чанта ръчен багаж с размери 40/30/20 см.

·         Wizz Priority – приоритетно качване на борда на самолета и с багаж с размери 55/40/23 см. до 10 кг

·         Трансфер София – летище Солун – София с комфортен автобус;

·         Транспорт по горепосочената програма и всички трансфери по програмата;

·         7 нощувки със закуски в хотели 4* по маршрута;

·         6 вечери в  ресторанти със автентични грузински ястия ;

·         Туристически обиколки и всички трансфери според горепосочената програма;

·         Стойността на всички изброени в програмата екскурзии;

·         Лифт в Тбилиси;

·         1 Гала вечеря с музика на живо и богата фолклорна програма в Грузия, с традиционни грузински ястия и неограничено количество прочуто грузинско вино – бяло и червено; други алкохолни напитки – чача, водка, уиски се заплащат допълнително.

·         Дегустация на вино в завода „Шухман Вайнс”;

·         Традиционна грузинска вечеря в завода „Шухман Вайнс”с прочути вина от Кахетия;

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местен екскурзовод на руски или английски език с превод на български език.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Чекиран багаж до 23 кг – 21 евро в посока;

• Чекиран багаж до 32 кг – 30 евро в посока;

•  Бакшиши – 30 евро на човек за целия период – заплащат се в офиса на „Валенти7“;

 

·        -  Целодневна екскурзия – Батуми =35 евро;

• Разходи от личен характер;

·         Валута: 1 Евро = 2.56 грузински лари;

·         1 лв = 1.31 грузински лари;

·         Часови пояс: два часа разлика. През периода на лятното часово време - 1 час; защото Грузия не спазва лятното часово време;

·         България 12:00 часа – Грузия 14:00 часа;

Условия за резервации:

·         Депозит: 50% от пакетната цена при записване;

·         Доплащане: до 30 дни преди дата на заминаване;

·         Няма визов режим в страната; няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването. Необходими документи - международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на завършване на екскурзията.


Грузия:
 Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
 

 

 
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7