Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Узбекистан и Туркменистан - по пътя на коприната
13 дни, Узбекистан, АВТОБУС И САМОЛЕТ

Узбекистан  и Туркменистан - по пътя на коприната

13 дни /11 нощувки

Цена: 2499 евро / 4888 лева на човек в двойна стая

Ден 1 София  (09.05.2020)– Истанбул –Ташкент

Полет от София  в 16.00 . Кацане в Истанбул в 17:15.
Излита се от Истанбул в 00:30 часа.

Ден 2 (10.05.2020) Ташкент

Пристигаме рано сутринта (07:00 часа) , кратка почивка в хотела (при възможност ранно настаняване). Този следобед ще направим  обиколен тур на Ташкент и ще се запознаем с  неговата 2000-годишна история. Посещение на старата част на града и разглеждане на средновековния мавзолей Kafal Shashi и Barak-khan Madrassah.

Продължаваме с разглеждане на Ташкент -  модерния град и неговите фамозни сгради - комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. В религиозното училище ще се насладите на спектакъл от местни автори. Възможност за посещение на опера, балет, театър и художествена галерия. Вечеря с шоу програма. Нощувка в хотел 3* „Uzbekistan“ илиподобен.

Ден 3 (11.05.2020) Ташкент – Самарканд  (350 км, около 2ч.)

След закуска отпътуване с бърз влак до Самарканд - най-старият и значим град в Узбекистан и като цяло един от най-фундаменталните в историята на целия азиатски континент. От дългата си история градът е запазил множество културни и архитектурни паметници, в резултат на което днес Самарканд е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и историческо наследство. Ненапразно в ислямската традиция се допуска при невъзможност да направиш Хадж до Мека и Медина, да посетиш Самарканд. След пристигане, разходка и разглеждане на площада Registan. Посещение на местни занаятчии, предлагащи голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими, направени с много вкус. Майсторите ще Ви разкажат за техните уникални инструменти и ще ви изсвирят няколко неповторими узбекски мелодии.

След това ще посетим Guri Amir, мавзолея на Tamerlane и разглеждаме съвременна узбекска живопис. Вечеря и нощувка в 3* „Malika“ хотел или подобен.

Ден 4 (12.05.2020) Самарканд

Закуска. Продължава тура ни в Самарканд. Днес ще разгледаме обсерваторията Uligbek (невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела), архитектурният комплекс Шахи Зинда и така наречения „Град на мъртвите”, представляващ комплекс от мавзолеи, датиращи от ХІV и ХV век. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и цветни облицовки с  плочки, са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Разглеждане на Siab базар и шопинг в азиатски стил.. Свободно време. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел или подобен.

Ден 5 (13.05.2020) Самарканд – Гиджуван - Бухара

Закуска. Отпътуване за Бухара през град Гиджуван (220км, около 3.5ч.). Разглеждане на керамична работилница. Местната керамична традиция е една от малкото запазени от древността в Узбекистан. Почивка в сенчестия двор на малката фабрика. Пътуването продължава към Бухара (50км, около 1ч.). Вечеря. Нощувка в хотел 3* “Sasha & Son” или подобен.

Ден 6 (14.05.2020) Бухара

Закуска. Разглеждане на забележителностите. Посещение на стария град. Тук се простира високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, както и големият покрит пазар. Жителите на Бухара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера. Следобяд посещение на други традиционни  места  като - Maggoki Attori mosque, Lyabi Hauz square, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah. Вечеря. Нощувка в хотел 3* “Sasha & Son” или подобен.

 Ден 7 (15.05.2020) Бухара – Хива (490 км)

След закуска отпътуване през пустинята за град Хива - наричан още Хорезм. В пустинята Казълкум ще посетим две древни крепости - Топрак Кала и Аяз Кала, служели като места за отдих по пътя. По пътя ще спрем на величествената река Амударя. В късния следобед пристигаме в Хива наричан град музей. Той се намира в северозападната част на Узбекистан и е център на историческата област Хорезмия. В него се намира архитектурният комплекс Ичан Кала - първият обект от страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост. Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в „Malika“ хотел 3* или подобен. 

Ден 8 (16.05.2020) Хива

Закуска. Посещение на най известният компекс Ичан Кала. Представлява архитектурен комплекс и своеобразен музей под открито небе. Ичан Кала е резиденция на узбекски владетел, която включва повече от 50 исторически паметника и 250 старинни къщи (датиращи главно от XVIII – XIXв). Интерес представляват множеството мавзолеи, медресета, старата джамия Джума от X век, кулата Калта Минор, дворецът Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и други помещения, обслужващи владетеля. Разглеждане на резиденцията на Ислям Ходжа. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел 3* или подобен.

Ден 9 (17.05.2020) Хива - Дашгус (Туркменистан)

Закуска. Трансфер до граничния пункт на Туркменистан. Самото преминаване през този пункт си е приключение. Ще разберете защо на място. Среща на границата с местния партньор. Трансфер до Дашгус. Обяд. Разглеждане забележителностите на този областен център. В ранния следобед се отправяме към пустинята Каракум. Целта ни се намира някъде в средата й и се нарича Дарваза. На фарси това означава врата. Иначе мястото е известно като “Вратата към ада”. Неповторимо преживяване. Повече за нейната история ще научите на място. Вечеря в пустинята. След това продължаваме към Ашхабад и в късните часове пристигаме в хотела. Нощувка в „Аk Altyn” хотел 4* подобен.

Ден 10(18.05.2019) Ашхабад

Днес модерният  Ашхабад /белия град/ изненадва посетителя с множество палати и уникални позлатени статуи, петзвездни хотели, огромни фонтани, министерски сгради, целите от бял мрамор. Програмата предвижда и посещение на частна конеферма (Ахал - текински коне), които са символът на тази страна. Тези коне  притежават висока интелигентност и благороден нрав.  До скоро износът им от Туркменистан се е наказвал със смърт. Обяд . Следва посещение на Месеч джамия и на мавзолея на Туркмен Баши, първият президент на Туркменистан. Вечерта полет за Мари. Нощувка в хотел „Mary” 4* или подобен.

Ден 11(19.05.2019) Мари - Гонур Tепе – Мари

След закуска отпътуване за древния град  - Гонур Тепе. Обяд. Следва преход до древният град Мерв - мечта на археолозите. В дълбока древност  той е бил място за почивка  по пътя на коприната към далечния Изток и обратно. От него пътят се е разклонявал в четирите посоки на света. Смята се, че този град е бил туптящото сърце на тази древна магистрала.Тук се намира и мавзолея на Султан Санджар, построен  X век. Вечеря в местен ресторант и нощувка.

Ден 12(20.05.2020) Мари – Ашхабад (вътрешен полет)

След закуска излитаме за Ашхабад. Разглеждаме още една порция от забележителностите в този великолепен град /ако нещо е пропуснато от програмата за първия ден тук/.  Посещение на крепоста Ниса - бившата резиденция на Парфиянските царе. Разглеждаме и Толкучка базар – местното средище на търговия. Свободно време.  Вечеря в ресторант на живописно място. Нощувка в „Аk Altyn” хотел 4* или подобен.

Ден 13 (21.05.2020)Ашхабад - Истанбул - София

Рано сутринта трансфер до летището и в 02:55ч.  излитане за Истанбул.

Кацане в Истанбул – 05:10 ч. От Истанбул в 07:45ч. се излита за София.

Пристигане в София в 09:05ч. на 21-ви май.

Цената включва:

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 11 нощувки със закуски и вечери; В Туркменистан и обеди.
 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • местен гид с опит с български групи;
 • водач – преводач от Космос Травел с четири тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „Групама Застраховане“ ЕАД

Цената НЕ включва:

 • доплащане за единична стая – 550 евро.
 • лични разходи;
 • бакшиши;
 • такси за фотографиране в някои обекти, основно в Туркменистан;
 • Агенцията съдейства за получаването;
 • виза за  Туркменистан (50 щатски долара за притежатели на български паспорт, към август 2018) – издава се  на границата.

!!!Задължително носете 4 паспортни снимки за издаването на визите на място. 

Предварителни изисквания за визите:

1.     Узбекистан –  не е необходима виза

2.     Туркменистан – цветно сканирано копие на международен паспорт, цветно сканирана снимка паспортен формат, попълнена визова форма.

3.     !!! При отказ за издаване на виза за Туркменистан,  пътуването приключва в Узбекистан и стойността на тура се прекалкулира.

Предимства на програмата:

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата с четири тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.
 • Неустойки при анулация от страна на клиента:

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка

б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита

в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7