Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
АЗЕРБАЙДЖАН И ГРУЗИЯ - Две красавици на Изтока!
7 дни, Азербайджан, Самолет

 АЗЕРБАЙДЖАН И  ГРУЗИЯ

Две красавици на Изтока!

 

ДАТИ:7 дни / 6 нощувки (07.09-13.09;21.09-27.09.21 ;г.)

 

Маршрут: София  БакуГобустан-Янардаг-Шеки- Кахетия -Тбилиси – Мцхета - Сигнахи – Велисцихе – Ахалцихе – Гори – Баку- София

 

АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМА-Подарете си едно незабравимо пътуване в сърцето на Кавказ!

 

Огънят е в основата на всяка легенда за богатата столица на Азербайджан – Баку. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато. Баку е и крупен културен център не само в Азербайджан, но и в целия Изток. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е опера, издаден е първият вестник и др. Затова милиони туристи от цял свят идват всяка година, за да видят този богат на всичко Град на огъня.

А Грузия е много красива и същевременно много различна от всичко, което сте виждали в света до този момент. А през последните години тя става все по-привлекателна за туристите от целия свят.

    Грузинците са известни със своето безкрайно гостоприемство, със своята невероятна и самобитна кухня, прочутите грузински вина и коняци.Освен гурме тур ,съчетали сме богата туристическа програма в Грузия и ще Ви запознаем със столицата на Грузия – Тбилиси, прочутите минералните извори на град Боржоми, и още много завладяващи гледки, исторически забележителности, най-старите църкви и манастири в света, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО!

 

ПРОГРАМА:

ДЕН 1:

Среща на летище София в 7.30 часа. Полет до Баку – 09:25 с Туркиш ер
Пристигане в столицата на Азербайджан, град Баку в
15:50  ч. Трансфер от летището настаняване в хотел Shah Palace-4*+ https://www.shahpalacehotel.com;

Бутиков хотел Shah Palace 4* има ретинг 9,6.Локацията му уникална-той се намира в сърцето на  старият град на Баку.Тук ще се почустване,като в приказките на Шехерезада-луксозното обзавеждането на хотела и фантастичното осветление ще добавят усещането, че живеете в приказките от  Хиляда и една нощ.Хотела  декориран с естествено дърво, мрамор и камък.В хотела ще намерите и  отлични условия за  бизнес и отдих. На пътниците се предлагат модерни офис удобства, достъп до интернет и напълно оборудвана конферентна зала.Богата закуска на блок маса силно ще ви впечетли.

Панорамна обиколка на Баку.Една от главните забележителности на младия град са БАКИНСКИЯ БУЛЕВАРД, ОГНЕНИТЕ КУЛИ И ПЛАНИНСКИЯ ПАРК, откъдето се открива уникално красивата панорамна гледка към града.След която ще се разходим по тесните улички на стария град, ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула. Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII век. Името и "Момина" символизира, че е непревземаема, непобедена, което означава, че кулата не е била никога превземана от враг.
Сбободно време. Вечеря в автентичен азербайджански ресторант с музикална програма. Нощувка
.

ДЕН 2:

Закуска в ресторанта на хотела. 

След закуска се отправяме в Национално Историко-художествения комплекс Гобустан и 3D Музей, разположени на 60 км от г. Баку, с впечатляващи скални изображения – петроглифи /гравюри/, изсечени от първобитните хора на стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството, изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.

Обяд в ресторант Derya Fish House- http://deryafishhouse.az/Презентация на местните специалитети.

По пътя към града, ще посетим джамията Биби-Ейбат, разположена  на брега на Бакинския залив, в който има гробове и  могили на  почитани и уважавани хора (там е и  могилата /паметник на Укейми ханъм, потомка на пророка Мохамед). Свободно време за обяд по желание  или почивка на чаша ароматен чай.

Турът продължава с преминаване  на Апшеронския полуостров, където ще  посетим храма на вечния огън Атешгях  - място, което никой не очаква да срещне толкова близо до Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди  повече от 500 години от Индия и живяли по тези места до XIX век до ден днешен привличат тук поклонници.

Ще видим  Янардаг - планината с природния вечен огън и голямо количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци,

крепости и отбранителни кули от епохата на средновековието.

Вечеря.Нощувка
 
ДЕН 3:

Закуска в ресторанта на хотела. 
Напускаме хотела и отпътуваме за грузинско-азербайджанската граница.

Преди това -фото-пауза при космическо белоснежния Културен център Гайдар Алиев. В центъра се помещават конферентна зала, галерия, и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център, и играе ключова роля в преустройството на Баку. Международно призната архитектурна работа, сградата на Алиев център на Гейдар се превърна в знакова забележителност на модерния Баку, заради иновативния и авангарден дизайн.

 Отпътуваме за най-старият град в Азербайджан -Шеки. 
Шеки е удивителен, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като от тук е минавал великият Път на коприната. В Шеки има исторически музей, в който ще разгледаме интересни артефекти от различни епохи. Друго интересно място е летният дворец на Кхан. Той има прекрасни фасади, декорирани с флорални мотиви. Тук ще  видим различни стенописи, рисувани от най-добрите майстори. 
В този малък „двуцветен град” (заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим много кервансараи, Двореца на Шекинските ханове, джамията „Джума” от XVIII век, минарето на Гилейлинската джамия, също от XVIII век, средновековните бани. А знаменитата шекинска коприна и до ден днешен е един от най-търсените и скъпи текстилни материали!Посещение на фирмен магазин при завода за производство на знаменитата шекинска коприна. 
Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.
 
ДЕН 4:

Закуска в ресторанта на  хотела. Отпътуване за Грузия. Днес ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия, уютно е разположена -  Кахетия. 
Пристигаме  в село Велисцихе,обяд по пътя. 
Дегустация на три различни сорта  вино във винарна Нумиси.Ще участваме  в мастер клас на приготвяне и изпичане на ароматния грузински хляб – Шоти.И мастер клас по приготвене на знаменит фрузински десертчерчела/приготвя се от сгъстен гроздов сок и нахй различни ядки/Автентична гризинска вечеря в рестотанта на винарната,под сянката на лозята.Трансфер до хотела.Нощувка.

ДЕН 5:
Закуска в ресторанта на хотела.Продължаваме нашето запознанство с гостеприемна Кахетия.

Ще посетим манастирския и епископски комплекс Свети Георги - женски монастир «Бодбе». Тук се намира женски манастир с базилика, посветени на Света Нино-просветителката на  Грузия, свещено място, след посещението на което се изпълняват най-съкровените желания. 

Продължаваме за  Сигнахи – градът на  любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южно-итальянските и грузински архитектурни прелести. 
Ще видим също крепостта  Сигнахи, влязла в списъка с най-известни и мащабни по големината си крепости в Грузия.Обяд
*
Отпътуване за Тбилиси-столица на Грузия.
Пристигане в Тбилиси в късен следобяд. Натаняване в хотела,свободно време.Вечеря в автентичен ресторант в Тбилиси. Нощувка.
ДЕН 6:

Закуска в ресторанта на хотела.

 Панорамна обиколка на Тбилиси.Пешеходна разходна в старият Тбилиси.Ползване на лифта-ще видим уникални гледки към гдада от птичи поглед.
Църквата Метехи (V в.) – красив и горд символ на Тбилиси.  
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – Моста на Мира и парка Рике, улица Шарден, Леселидзе.Обяд
* в грузински ресторант. Отпътуване за извънградска екскурзия за гр. Гори, известен като родното място на съветския лидер Сталин. Посещаване на музеят, създаден през 1937 г. в къщата, където е роден Сталин през 1878 г. През 1975 г. е построена голяма структура от гранит и мрамор за съхраняване на къщата и за експозиция. Разглеждане на експозицията. Свободно време в гр. Гори. Връщане в Тбилиси. Вечеря в известен национален  ресторант с фолклорна програма-грузински танци и  включени алкохолни и безалкохолни напитки. Нощувка. 

ДЕН 7:

Закуска в ресторанта на хотела.Последен ден в Грузия.Напускаме хотела и отпътуваме към Мцхета (Втория Иерусалим). Нашето пътешествието продължава по  Военно-грузинския път-този легендарен път е  единствен,който през векове и до ден днешен свързва Грузия,Русия,Азербайджан,Иран-това главна транспортна артерия на Кавказ.
Мцхета – живия летопис на  Грузия. Разкопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия. 
Изкачване в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама. 
Следва посещение на храма  Катедрален  Събор «Светицховели» - строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на  Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия. 
Свободно време в Мцхета за покупка на сувенири
,обяд или чаша ароматен грузински чай.

Отпътуване за аерогара Тбилиси за полет за София в 16.20 ч.с Туркиш ер през Истанбул.

Пристигаме в София вечертав 20.25ч.
 ЦЕНА ранни записвания до 30.07.21 г.-2499 лв. на човек в двойна стая.След тази дата цена-2599 лв.

Доплащане за единична стая – 399 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетни билети с с Туркиш ер през Истанбул с включени летищни такси, салонен багаж 10 кг. и чекиран багаж 30 кг.;

Всички трансфери по програмата;
Транспортно обслужване по програмата;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език;

2 нощувки със закуски и вечери в Баку, хотел 4*+;

1 нощувка със закуска и вечеря в Шеки, хотел 4*;

2 нощувки със закуски и вечери в Тбилиси хотел 4*;

1 нощувка със закуска и вечеря в Кахетия хотел 4*;

Екскурзовод на руски език с превод на български език от представител на Валенти 7;

1 фолклорна програма с музика на живо в Тбилиси (със включени напитки);

1 фолклорна програма с музика на живо в Баку ( със включени напитки);

Туристически обиколки по програмата;

Входни такси в обекти, посочени в програмата.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Стойността на 1 виза за Азербайджан – 35 евро;

Застраховка „Защита при пътуване“ на Мондиал Асистанс с покритие 10000 евро – 26 лв.; доплащане за хора над 65 години-46 лв;

Разходи от личен характер;

6 обяда в автентични ресторанти по маршрута;
Бакшиши – 35 евро/7 дни по 5 евро/ - заплащат се в офиса на Валенти 7;
Застраховка “Отмяна на пътуването”-препоръчваме да имате такава застраховка;

 

Полезна информация:
Грузински Lari (GEL)
1 евро = 2.57 Грузински Lari
1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL;
в Азербайджан е азербайджански манат (AZN) - 1 USD = 1,80 AZN

Минимален брой участници:15;

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: Азербайджан:
Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза. Необходими документи в JPEG - формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване

Грузия:
 Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. 

ДЕТАЙЛИ

Резервиране - БЕЗ ФИНАНАСОВ РИСК

  • САМО с 200 лв депозит.Доплащане 30 дни преди отпътуване.

50% отстъпка за PCR тестове

  • При наложено изискване за негативен PCR тест в страната, до която се пътува или за влизане в България от страната на пътуване, тестът е с 50% отстъпка в лаборатории Рамус.

При установяване на COVID-19

  • В случай, че се установи, че сте заразен от COVID-19 по време на пътуването – разходите по лечение в болница се покриват според условията на застраховка „Помощ при пътуване – Травълър“ (базова) на Евроинс.

 гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7