Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
УЗБЕКИСТАН – ПЕРЛАТА НА ИЗТОКА
9 дни, Узбекистан, Самолет

УЗБЕКИСТАН – ПЕРЛАТА НА ИЗТОКА

София - Ташкент  - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент – София

с 2 вътрешни полета!

 

Записване без риск и с минимален депозит!
Пътуването може да се анулира без неустойка до 60 дни преди датата на отпътуване!

 

 04.10 - 12.10.2021

9 дни/ 8 нощувки / 8 закуски/ 7 вечери / 2 фолклорни програми

  

Заповядайте на незабравимо пътешествие в Централна Азия!

На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!

 

    Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента - без горещини;

    Опитен водач и преводач по време на пътуването;

    Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени

    на древния Път на коприната;

    Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно

    културно наследство;

    Включени 2 вътрешни полета Ташкент-Ургенч и Хива-Бухара;

    Включени билети в първа и бизнес класа за скоростните влакове «AFROSIAB» и «SHARK»;

    Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара.

 

Ден 1/ 04.10.2021  София – Ташкент

Полет от София в 12:25ч с Аерофлот до Москва. Кацане в 15:35ч. Продължение за Ташкент в 20:45ч и кацане в 02:45ч.   Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Нощувка.

 

Ден 2/ 05.10.2021   Ташкент

След късна закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент - един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. Ще посетим в старата част уникалнилабиринти от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх,  мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; медресе Абдулкасим - националното училище на художествените  занаяти.  По време на обзорната екскурзия ще видим новопостроения парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др.  Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта, Вечеря и нощувка в хотела.

 

Ден 3/ 06.10.2021  Ташкент – Ургенч – Хива

След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на  «Uzbekistan Airways». (продължителност 1,40 ч) Кацане, посрещане, трансфер до гр. Хива, където се започва пешеходна екскурзия на старата част на града – музей на открито, заобиколен от високи стени с джамии, мавзолеи, минарета и медресета. Посещение на комплекс Ичан Кала - това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минаре Калта Минор - символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.

Главната петъчна джамия в старата част на Хива. Според арабския географ Мукадаши джамията Джума е строена през 10-и век. Нейните уникални резбовани колони са като истински музей на дърворезбата. Има 213 колони, но е трудно да се намерят една с друга да са еднакви. Това е една уникална сграда без портал, купол, коридори или двор

Разходката предвижда  разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др.  Настаняване в хотел 3*/4*.  Свободно време след обяд.   Вечеря в ресторанта на хотела.  Връщане в хотела и нощувка.

 

Ден 4/ 07.10.2021   Хива - Бухара  (480 км)

След закуска продължаваме обиколката на Хива. Свободно време за самостоятелен обяд и възможност за пазаруване. В късния следобяд трансфер до летище в Ургенч за Бухара с полет на «Uzbekistan Airways». (продължителност 1,20 ч) Пристигане в Бухара, трансфер и настаняване в хотел 3*/ 4*.  Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.

 

 Ден 5/ 08.10.2021   Бухара

След закуска, целодневна туристическа обиколкана града, която включва «Сърцето на Бухара»  - архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век; джамията Калян с 48 метровото минаре - символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов;  медресето на Абдулазиз–Хана; Музея на килимите и др.

Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред  родното място на Бахауддин Накшбанди  - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка  на ЮНЕСКО.

Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 6/ 09.10.2021  Бухара - Самарканд  (250 км/ 3ч)

След закуска трансфер до жп гарата и отпътуване за Самарканд със скоростния  влак «SHARK» в първа класа. Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. - един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната.  Туристическата обиколка започва с посещение на «Регистан»  (Пясъчният площад)световноизвестния комплекс от 3 медресета и джамията с позлатен купол; главната джамия Биби Ханъм XVII в. - най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император.След почивка за обяд посещение на спектакъла за исторически костюм  «EL MEROSI».Трансфер до хотел 4* и настаняване. Традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

Ден 7/ 10.10.2021   Самарканд

Закуска. Продължение на обзорна екскурзия в Самарканд спосещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите” - комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут, е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед; обсерваторията Улугбек - невероятна конструкция от XV  в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур създава  през 1437 г. Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността; на гробницата на пророк Даниил, почитан от мюсюлмани, юдеи и християни. Следва дегустация на прочутите местни вина.

След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на града с която трябва да се запознаете. Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме Мастер–клас  по приготвяне наспециално национално ястие «Пилаф”  от шеф готвач. Той ще ви разкаже за историята на узбекската кухня .Нощувка.

 

Ден 8/ 11.10.2021   Самарканд - Ташкент  (344 км/ 2,10ч)

Закуска. Посещение на мавзолея «Гур Емир»- гробницата на Амир Тимур, мавзолея Рухабад.

Свободно време до трансфера за жп гарата и отпътуване в 17:00ч. за (продължителност 2 ч) Ташкент със скоростният влак  «AFROSIAB» в бизнес класа. В 19:00ч. пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ 12.10.2021  Ташкент- София

Ранен трансфер за летището и отпътуване в 04:45ч с полет на с Аерофлот. Кацане в 07:05ч. Продължаване за София в 08:15ч. Кацане в България  в 11:35ч.  Край на програмата.

 

Примерни хотели, предвидени по програмата:

в Ташкент    «MIRANINTERNATIONAL» 5* http://miranhotel.com  или подобнен;

в Хива  «AsiaKhiva» 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Khiva.html  или подобен;
в Бухара  «
AsiaBukhara» 4*http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html или подобен;

 в Самарканд «DiyoraPalace» 4* http://www.hotel-diyora.com/ или подобен.

 

 ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

 

 на човек в двойна стая

3 400 лева

 на човек в единична стая

3 800 лева

 ОТСТЪПКА  150 лв за 3-ти възрастен в двойна стая  на допълнително легло.

ОТСТЪПКА  700 лв за дете до 12 г настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на допълнително легло.

 

За всички нови резервации ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми при анулирана и непроведена програма от страна на туроператора!

 

Цената включва:

·         Самолетен билет София-Ташкент/ Ташкент-София  през Москва на с Аерофлот с включени летищни такси,с един чекиран багаж 23 кг и един ръчен багаж до 10 кг;

·         Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;

·         9 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4/5*:

·         (3 нощувки в Ташкент;1 нощувка в Хива;2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)

·         7 вечери;

·         фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара;

·         мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;

·         билети със скоростните влакове:

«AFROSIAB»/ бизнес класa  Самарканд- Ташкент;

«SHARK »/ първа класа Бухара- Самарканд.

·         самолетен билет с  летищни такси на «UzbekistanAirways»:

- за вътрешен полет Ташкент - Ургенч;

- за вътрешен полет Ургенч - Бухара.

·         Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;

·         Входни такси за всички посещавани обекти;

·         Посещение на винен завод  с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;

·         Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;

·         1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;

·         Местно екскурзоводско обслужване;

·         Професионален рускоговорящводач/ преводач от България по време на пътуването;

·         Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

 

Цената не включва:

·         Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лвна човек.

·         PCR тестове за отсъствието на COVID-19в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристи ще бъдат своевременно уведомени.

·         Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около

 2%–2,5% от туристическия пакет. 

Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване,

прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:

Медицински причини:

неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;

заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;

в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.

Немедицински причини:

назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;

уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;

отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;

невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.

други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.

·         Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки  по време на хранене и други лични разходи.

·         Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$. (заплащат се основния пакет)

 

Условия за записване:

·         Копие от задграничен паспорт,  валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;

·         Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв.на човек;

·         Пълно плащане – до 60 дни преди датата на отпътуване;

 

 

Данни за паспортен и визов режим:

За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни

от 01.02.2019 г.

·         Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

·         За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

·         За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини. В случай на промяна на условията за
посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

 

 Анулационни условия:

·         В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

·         при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;

·         ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

·         ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

·         ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.

·         Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

 

Информация за полетите:

·         Цената на международните полети на Аерофлот с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 1250 лева на билет. Посочената цена е валидна към януари 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.

·         При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

 

Важно!

·         Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 или 15 туристи. При по-малка група се доплащат съответно по 100 лв. на човек при група от 15-19 туристи.

·         В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити. 

·         Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,627 (към 30.01.2021) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.

·         В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 30.01.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.

·         Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др. 

·         Туроператорът  не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.

·         Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора”

·         Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба съгласно чл. 97 от ЗАПСП.

·         Начин на плащане: в лева по банков път.гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7