Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
ЕКСКУРЗИЯ - Езерото Байкал - риби, лед и мистерии!
11 дни, РУСИЯ, Самолет

ЕКСКУРЗИЯ НА БАЙКАЛ

 

София -  Иркутск – Байкалск – Слюдянка -  КБЖД - Порт Байкал - Листвянка - остров Олхон – Нос Хобой - Малое море - остров Огой – Уст Ординск -  Иркутск - София

14.08 -24.08.2020/  11 дни/10 нощувки

Отстъпка 200 лв на човек за ранно записване до 31.12.2020 Цени от 4 499 лв!!!

Байкал – невероятно приключение в Сибир
със самолет, влак „Златна катарама” и воден круиз по езерото!

Най-голямото и най-дълбокото езеро на Земята
и девствена природа привлича туристи  от цял свят.
 

 

Природа на Байкал е уникална: има повече от хиляда животни и растения, които не се срещат никъде другаде. Като ”нерпа” - един от трите вида сладководни тюлени в света и единственият бозайник, която обитава езерото Байкал!

В 1996 г. заради огромното си биологично многообразие Байкал е включен в Списъка на ЮНЕСКО!
 Осъществете Вашата мечта за едно вълнуващо и приказно пътешествие.

 


Ден 1/ 14.08.2020    София - Иркутск

Полет от София в 12:30ч с Аерофлот  до Москва. Кацане в 15:35ч и продължение за Иркутск  в 17:25ч и кацане в 04:00ч.  Добре дошли в Сибир! Посрещане, трансфер и настаняване в хотел  Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/   или подобен. Нощувка.


Ден 2/ 15.08.2020    Иркутск                                                        

Включено хранене:  закуска и вечеря

Късна закуска  и почивка от полет. След обяд панорамна обиколка  на Иркутск - един от най-големите градове на Сибир, град с богато културно и архитектурно наследство. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от Байкал. Името му произлиза от по-малката река Иркут, която тук се влива в Ангара.  Ще видите класическа дървена архитектура, която придава изключителна уникалност на сградите в града, Спаска църква,  Московската триумфална арка, Князе-Владимирския  храм, паметник на Александър III, крайбрежна на р. Ангара.

Ще посетим музея на декабристите. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.


Ден 3/ 16.08.2020     Иркутск – Байкалск /курорт „Гора Соболинная” (150 км, около 3 ч)   

 Включено хранене:  закуска и обяд

След закуска  отпътуване към  Байкалск –малко градче в южната част на Иркутска област, разположен е сред величествените върхове на Хамар-Дабан. Мястото е известно със своите живописни пейзажи и мек сибирски климат. Тук се намира  един от най-добрите ски курорти в Сибир – „Гора Соболинная”

Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта.

Обяд в уникално панорамно кафене "Височина 900",  разположено на височина 900 м над морското равнище и около 500 м над повърхността на Байкал, е най-високопланинското кафене на езерото Байкал. Настаняване в хотел  Гранд Байкал 4* http://grandbaikal.ru/ или подобен. Свободно време, нощувка.


Ден 4/ 17.08.2020    Байкалск   - Слюдянка – КБЖД – Порт Байкал – Листвянка   (150 км)

 Включено хранене:  закуска, обяд  и вечеря

След закуска заминаване до селище Слюдянка (40 км), където се качваме на екскурзионен влак „Золотая пряжка” (вагон 1 класа) за да започнем пътешествие по КБЖД -  Кръгобайкалския железопътен път, който е построен още в царски времена през 1899 – 1915 гг,  като част на прочутата Транс – Сибирска  железница Москва – Владивосток.  Пътешествие то по КБЖД позволява да видите от една страна на влака с планините, а от другата - езерото Байкал! 

Железница минава 89 км по маршрут Слюдянка – Култук –Маритуй – порт (пристанище)Байкал.

Поради особеностите  на местния ландшафт, този участък  на  КБЖД  има  повече конструктивни обекта сравнено  с всяка друга железница в света.  Тук  са включени 39 тунела,  16 галерии, 248  виадукта,  мостове,  подпорни стени с вековна  давност и други инженерни конструкции. Най-дългия тунел  777м минава през нос  „Половинный”.

 На станция  „Половинная”   ще сервират обяд.

Вечерта влак пристига в п. Байкал. Следва преход с ферибот (20 км, около30-40 мин);през р. Ангара на другия бряг,  където  ни чака автобус за трансфер до хотела Легенда  Байкала  4* http://legend-of-baikal.ru/ru/placement/ или подобен в  градчето  Листвянка.  Настаняване, вечеря и нощувка.

 

Ден 5/ 18.08.2020       Листвянка                             

 Включено хранене:  закуска, обяд  и вечеря
Закуска.  Обзорна обиколка на Листвянка, която се намира до самия извор на р. Ангара на северо- западния бряг на езерото Байкал. 
Този ден  ще започнем  с  посещение  на Свято- Николска църква от края на 19 век, построена само от дърво и музея „Байкал” – единствения  музей на езерото в Русия. 
Ще направим виртуално пътешествие на дъното на езерото Байкал с
Батискаф”. Очаква Ви пълна илюзия  за  гмуркане на дълбочина 1637 м.Филмът е направен от истински подводни  снимки, заснети  близо до Листвянка, Малое  море и остров Олхон.
Следва посещение на  
 дендропарк «Каменушка», посветен на флората и фауната на байкалския регион.
В Байкал живеят над 2,5 хиляди вида и подвида  растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем.
Следва почивка идва първото запознаване с местната кухня – обяд в рибен ресторант с  ястие от прочутия сагудай или  омул
- сладководна риба, от групата на  сьомгите,  който се намира само в езерото Байкал.  След обяд - посещение на връх Камък Черского – най-високата точка в областта на Листвянка. Изкачване  със седалков лифт на височина 755 м. От върха на  планината,  от обзорната  площадка, езерото  Байкал може да се види във всичката му слава, както и байкалска обсерватория, р. Ангара и Шаман камък , който се намира точно на границата между Байкал и реката Ангара, а в далечините планинските върхове на Хабар-Дабана. 
И по традиция, като другите туристи,  посетили Камък Черского, ще завържем панделка-лента на дърво. Връщане в хотела
, вечеря и нощувка. 
Вечерта по желание – истинска руска баня с брезови метлички
(сауна на дърва).


Ден 6 / 19.08.2020  Листвянка - Талци- Листвянка(40 км)    

Включено хранене:  закуска и вечеря
След закуска ще посетим  етнографския музей Талци (музей под открито небе).
Свободно време за обяд в уютния „Трактир” със сибирска кухня  на територията на комплекса.
След обяд ви предстои шоу на дресирани тюлени в местния „Нерпинариум”.  „Нерпа” е името на един от трите вида тюлени в света, които живеят в сладки води и който се среща единствено в езерото Байкал.

Екскурзия до грънчарска работилница с ковачница. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка. 


Ден 7/20.08.2020      Листвянка – ферибот  МРС  (п. Сахюрта ) - остров Олхон  -  п. Хужир   (200км,около 6-7 ч).                                                   

 Включено хранене:  закуска и вечеря.
След закуска отпътуване с автобус за остров Олхон, който наричат сърцето на Байкал. Езерото Байкал  има 26 острова,  Олхон е  най-големият. 
Възможност за обяд в ресторанта по пътя.
Автобусът  ще ни закара до фериботна линия през проток  „Олхонски врати” до остров  Олхон с дължина 7 км 
(30 мин. път с фериботдо централното селище на острова – Хужир, туристически център на Олхон.  
Настаняване в комплекс
BaikalViewHotelhttp://baikalview.com  или подобен   и пешеходна разходка за първо запознаване със селището , нос Бурхан и скала Шаманка в Сарайския залив. Нос Бурхан е една от основните забележителности на острова, считан е от местните за свещено място, а преданията твърдят, че божеството Бурхан обитава скалната пещера. Посещение на местна галерия, магазин за сувенири и минерали. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

 

Ден 8 /21.08.2020  остров Олхон – нос  Хобой (18 км)

Включено хранене:  закуска, обяд  и вечеря

Днешният ден е посветен на Олхон и неговото очарование. След закуска ще потеглим с руски военни джипове  за нос Хобой,  в най-северния край на остров Олхон в близост до най-широкото място на Байкал  (79,5 км).  

За обяд: пикник на открито.

На  връщане, посещение на единствената православна светиня  на острова – Храм на Икона  на Богородица, който е построен  през 2007 г

Посещение на „Бурятско село” с дегустация на местната бурятска кухня: мляко, домашен хляб, извара, бурятски чай и това, което не сте опитвали никога през живота си – бурятска водка от мляко!  Вечеря и нощувка в хотела.


Ден 9/ 22.08.2020 остров  Олхон - круиз по Малое море – островОгой  - остров Олхон   (50 км)

 Включено хранене:  закуска, обяд  и вечеря

След закуска се качваме на корабче за целодневна екскурзия по Малое море до остров Огой с включен обяд на борда на корабче и посещение на целебни извори Сурхайти.

 Основна  забележителност на острова  е буддиската  ступа-субурга, построена през 2005г (в превод от санскрита «suburga» означава «връх»). Вътре се намират свещени текстове, мощи на будистски светци, бронзова статуетка «Майката на всички буди» — Dakini Troma Nagmo.

 Връщане в хотела, вечеря и нощувка. 


Ден 10/23.08.2020     остров Олхон – п. Хужир –залив  Загли, ферибот /проток Олхонски врати -  Уст Ординск – Иркутск (300 км, около 6ч )                               

Включено хранене:  закуска и вечеря

След закуска пътуване  с джипове  „УАЗ” до ферибота, след което ще продължаваме с автобус по безкрайни тажеранские степи до Иркутск.  По пътя -спирка  за почивка и самостоятелен обяд с местна бурятска кухня.  Продължение към Уст Ординския бурятски автономен окръг, където ще посетим Бурятски национален музей.  Бурятите  са една от най-многобройните народности, живеещи на територията на Сибир. 

По време на посещението на музея  ще се запознаете с Бурятския фолклор, националните  игри и шамански ритуали.

Продължение за Иркутск, който се намира на 70 км път. Пристигане, настаняване в хотела  Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/   или подобен.   Вечеря и нощувка. 

      

Ден 11/ 24.08.2020        Иркутск - София

Ранен трансфер за летище и отпътуване в 05:30 с полет на с Аерофлот. Кацане в Москва в 06:30ч. Продължени за София в 08:20ч. Кацане в България  в 11:35ч.  Край на програмата.

Цена включва:

• Самолетен билет София-Иркутск-София -  Аерофлот, чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;

• Летищни такси   340  лв към 30.10.2018

(цената подлежи на препотвърждаване при издаване на самолетния билет);

• Трансфери и транспорт :

 - с климатизиран туристически  автобус;

-  фериботи през р. Ангара и проток  Олхонски врати;

-  руски военни джипове  „УАЗ” на остров Олхон.

• 10 нощувки в хотели:

-           3 нощувки в Иркутк в хотел Иркутск 3*или подобен/ категория Стандарт реновиран;

-           1 нощувка в Байкалск в хотел Гранд Байкал 4* или подобен / категория Стандарт;

-           3 нощувки в Листвянка в хотел Легенда  Байкала  4* или подобен / категория Реновиран Стандарт;

-           3 нощувки в Олхон в комплекс Baikal View Hotel или подобен / Стандарт  I  категория.

• 9 закуски в ресторанти на хотелите по програмата;

• 8 вечери в ресторанти на хотелите по програмата;

• 5 обяда по програмата;

• Билет за екскурзионен влак «Золотая пряжка » по Кръгобайкалския железопътен път/ първа класа по маршрут „Слюдянка – порт Байкал”;

• Панорамна екскурзия в Иркутск с включено посещение в музея на декабристите;

• Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта „Гора Соболинная”;

• Екскурзия по Листвянка с посещение на  лимнологическия музей „Байкал”, връх Черского и дървената     Свято- Николска  църква;

• Посещение на етнографския музей „Талци” и шоу-програма в  „Нерпинариум”;

• Екскурзия до грънчарска работилница с ковачница. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита.

• Пешеходна екскурзия до Нос Бурхан и скала Шаманка в п. Хужир;

• Посещение на местна галерия, магазин за сувенири и минерали;

• Целодневна автомобилна екскурзия до най-северния край  на остров Олхон до Нос Хобой;

• Посещение на „Бурятско село” с дегустация на местната бурятска кухня;

• Круиз с корабче по Малое море до остров Огой с посещение на целебни извори и будистска Ступа

   на Просветлението;

• Посещение на Бурятския Национален музей в Уст Ординск, среща с шаман;

• Входни такси за всички посещавани обекти;

• Местно екскурзоводско обслужване;

• Водач/преводач на български език по време на пътуването;

• Съдействие за издаване на туристическа виза в Русия;

• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 30 000 евро;


Цената не включва:

• Туристическа виза -120 лв за български граждани;

• Доплащане за единична стая – 750 лв;

• Доплащане за застраховка ”Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г.  - 50 лв;

• Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване;

Условия за записване:

• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;

•  Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;

 

• Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването и предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска виза;


 

                          

  
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7