Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Майски празници в 3 Балкански държави!
3 дни, СЪРБИЯ, Автобус

 

Майски празници в 3 Балкански държави!България – Сърбия – Румъния

Дунавска приказка – Разходка с кораб по границите на възможното
3 дни / 2 нощувки (24.05.19 – 26.05.19)

 

Акценти по програмата:

Едва ли някой би оспорил, че проломът Железни врата е сред най-живописните творения на природата, които могат да се видят в Европа. На това място по пътя си от Шварцвалд до Черно море Дунав грандиозно се всича в скалите и образува най-голямата клисура на Стария континент, наричана още Джердапската. В продължилата Бог знае колко битка и планината не се предала и притиснала яростните води на реката в мощната си хватка, като направила мястото още по-величествено.

1-ви ден

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски по маршрута: София – Видин – Неготин – Кладово – Сърбия.Пристигане в Кладово в късен следобяд. Пешеходна разходка в центъра на града,който еизвестен със многобройни културни и исторически паметници от Римска епоха - останки от моста на Траян и Траянова врата, римското укрепление Диана, крепостта Фетислам. Настаняване в Hotel Djerdap 3*. Хотела се намира на самия бряг на река Дунав, в центъра на Кладово. Всички стаи са с изглед към Дунав и към отсрещна Румъния. Свободно време за почивка или разходка в центъра на града. По желание и предварителна заявка- разходка с корабче по река Дунав  около 2 часа през Железни врата - пролом на река Дунав, който представлява най-голямата речна клисура в Европа. Намира се на границата между Румъния и Сърбия, като разделя съответно крайните югозападни части на Южните Карпати и крайните северозападни разклонения на Стара планина. На това място, в продължение от 109 км., Дунав тече между планините в лъкатушната клисура, много стремително, като на редица места речното дъно е осеяно с подводни скали. При това пътуване усещането e, като преминаване през Скандинавски фиорди… От страната на Сърбия се намира Националният парк „Джердап“, а от страната на Румъния е разположен Природен парк „Железни врата“. Връщане в хотела. Гала вечеря с музика на живо и неограничена консумация на сръбски деликатеси и местни алкохолни, и безалкохолни напитки*. Нощувка.  

2-ри ден

Закуска в хотела на блок маса. По желание екскурзия до Румъния*. По пътя за Румъния, от сръбската страна - посещение на хидроцентралата „Джердап 1“ - Железни врата, която е измежду четирите най-големи хидроцентрали в света. Не се заплаща вход. Желаещите да посетят съоръжението е необходимо да заявят посещението предварително в агенцията преди пътуването. Централата е стратегически обект и влизането в нея става организирано. Отпътуване за Румъния. Посещение на Дробета -Турну Северин. Селище на мястото на днешния град е съществувало през времето на римския император Домициан и се счита за най-старото римско селище на територията на днешна Румъния. Известно е и с дакийското име Дробета. Пешеходна разходка в града. Фотопауза пред Водния замък - истински символ на Дробета Турну Северин, превърнал се не само в забележителност на града, в близост до река Дунав, но и една от най-големите атракции за чужденците. В близост до Троянския мост и до останките на Крепостта на Северин, Водният замък става емблематична сграда на града. Кулата е възникнала през 1910 година, като по това време е доставял на града Турну Северин вода. Свободно време за обяд. Връщане в Кладово  в късен следобяд. Свободно време за почивка на брега на Дунава. Вечеря (включена в цената). Нощувка. 

3-ти ден

Закуска. Отпътуване от Кладово.По желание и предварителна заявка  посещение на Раячки изби - дегустация на вино и ракия без лимит, и обяд с домашни сръбски деликатеси. Комплексът е разположен близо до Неготин. Известен е със старите си винарски изби от камък, запазили своята автентична атмосфера от 18 и 19 век, в които се предлагат отлични местни вина, сред които се отличават тези, произвеждани от местния гроздов сорт тамянка.Този комплекс от изби се образувал на това място през 1870 г.,когато във Франция хиляди декари лозя били нападнати от филоксера-инфекциозно заболяване, което разрушава корена на лозата. Френски производители на вино, започнали да търсят всички достъпни места, където се произвежда вино по това време, и намерили в с.Райяц място, което било най-подходящо за питомник на френските лозя, заради добрия климат и пясъчно-камениста почва, на която не вирее филоксера. В Райяц били създадени питомници на френските лозя и французите изкупували гроздето на много висока цена.Тогава местни жители построили каменните изби. Отпътуване за България – гр. Видин. Посещение на крепостта Бабини-Видини кули. Считана е за единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Разположена е на големия завой на река Дунав при града. Крепостта е служела за защита на град Видин през почти цялото Средновековие, силно е разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по това време, са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта се състои от две основни стени и четири кули (входна такса 5 лева - включва билет и доплащане за местен екскурзовод). Посещение на Епиграфски център и лапидариум, който се намира до крепостта "Баба Вида". (Не се заплаща вход.) Сградата е паметник на културата, била е османска фабрика за барут и е известна като „турския склад“. Там ще разгледаме археологически епиграфски ценности от началото на 19-ти век. Отпътуване за София в късен следобяд.

Цена - 199 лв. на човек в двойна стая;

Единична стая - 259 лв.

 

Цената включва:

 •  Транспорт с комфортен автобус;
 •  2 нощувки със закуска в Hotel Djerdap 3 * на брега на р.Дунав;
 •  1 обикновена вечеря на 25.05.19 г.
 •  Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 •  Туристическа програма в Кладово;
 •  Посещение на хидроцентралата „Джердап 1“ - Железни врата (по желание);
 •  Посещение на гр. Видин;
 •  Посещение на Епиграфски център и лапидариум в гр. Видин;
 •  Медицинска застраховка с Mondial Asistance с покритие 5000 евро;
 •  Пътни и магистрални такси;
 •  Представител от Валенти7 по време на пътуването.


Цената не включва:

 • Гала вечеря на 24.05.2019 г.;
 • Разходка с корабче по река Дунав  около 2 часа - 20 евро при минимум 40 записани туристи;
 • Допълнителна екскурзия до Румъния - Железни врата - Турну Северин - 10 евро при минимум 25 записани туристи;
 • Обяд с местни сръбски деликатеси и дегустация на  вино и ракия без лимит Раячки изби - 25 евро при минимум 20 записани туристи.

 
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7