Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Азербайджан-перла на Изтока и древността, Баку - столица на огъня
8 дни, Азербайджан, Самолет

 

Азербайджан

 

Перла на Изтока и древността

 

Баку - столица на огъня

 

 

 

Дати:  04.09-11.09.18

 

 

 

Акценти:

 

Огънят е в основата на всяка легенда за богатата столица на Азербайджан – Баку. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато. Баку е и крупен културен център не само в Азербайджан, но и в целия Изток. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е опера, издаден е първият вестник и др. Затова милиони туристи от цял свят идват всяка година, за да видят този богат на всичко Град на огъня.Ще посетите най-атрактивните туристически забележителности в Баку, Абшерон, Шамаки, Кабала и Лахик, обхващащи тази великолепна страна от изток на запад.

 

 

 

Програма:

 

Ден 1:  Полет от София за Баку в 11:55 ч. Пристигане в 16:05 ч

 

Добре дошли в столицата на Азербайджан, Баку. Вашата вълнуваща екскурзия  започва, когато пристигате на летището. Запознаване  с нашия професионален водач и шофьор, който ще ви отведе до хотела за настаняване. Нощувка в Баку.

 

Ден 2: Баку тур

 

Нашият  тур започва от най-високата част на града, наречена Хайланд Парк - удивителна градска панорама и фото-пауза . Паркът се намира в центъра на Баку. Това е едно от най-популярните места на местните жители и туристи. През съветския период (1920-1991 г.) този парк е кръстен на Сергей Киров. Най-уникалната страна на парка и причината, поради която в действителност се нарича Хайланд Парк  е неговата впечатляваща панорама, която гледа към града Баку, залива Баку и булевард Баку, който се простира по протежение на Каспийско море.

 

През 1930 г., когато е започнал мащабният план на Баку, паркът Хайланд се счита за важен елемент от общата архитектурна композиция на града. Паркът е основан на мястото на старото гробище въз основа на дизайна на архитекта Илийн, като се използват  различни видовете варовик, намиращи се в полуостров Аспехрон. Друго старо име на парка - Английският парк - произхожда от факта, че през 1920 г. тук са погребани английски войници, изпратени в Баку след падането на руския император, заедно с жертвите на масовото убийство на Азербайджан през март 1918 г. Продължаваме обиколката си до стария град Баку . Той обхваща двадесет и две хектара територия и включва стотици паметници; Този градски комплекс е изключително доказателство за архитектурата. В Ихери Шехер Iима четири паметника от световна класа.Поради културното значение и уникалността, целият, Ихери Шехер включително дворецът Ширваншах и средновековната кулата са вписани в списъка на световното наследство, който се състои от двадесет и шест архитектурни и три археологически паметници с национално значение и повече от шестстотин на регионално ниво. Освен това има много прекрасни образци на архитектура от края на 18-ти и началото на 19-ти век на територията. Има стотици джамии от късното средновековие, както и каравани, бани ,мавзолеи и много други. Разбира се, старият град – Ичеришер е смятан за акропола на Баку.

 

Продължаваме  до улица Низами , която е била основната търговска улица на Баку в продължение на десетилетия, сега едно от любимите места на туристите и местните хора за пазаруване и развлекателни дейности. Звукът на водата те отвежда до  площада на фонтаните в Баку. Десетки фонтани наоколо създават спираща дъха атмосфера. Време е за вкусен обяд, сервиран в един от местните ресторанти на невероятния Баку.

 

Следваща спирка е на  Музея на килимите – сграда , изградена във формата на килим.  Тук може да видите  изящната колекция  откилими на Азербайджан. Вие  ще вървите по един от най-дългите булеварди в света, който се намира  успоредно с брега на Баку повече от 3,5 километра. Булевардът е създаден през 1909 г. и сега е едно от любимите места на хората. Традиционно започва на площад "Свобода", продължавайки на запад до Стария град и извън него. От 2012 г. насам YeniBulvar (новият булевард) практически удвои дължината си

 

 

 

Ден 3: обиколка Абшерон

 

Денят е посветен на нашата спираща дъха обиколка  до п-в Абшерон в Каспийско море. Започваме  с посещение на Янар Даг; Едно от най-известните и популярни туристически места на "вечния пламък" в Азербайджан е планината Янар Даг. Намира се на 25 километра северно от Баку, в село Mехем. Дълбока стена с дължина 10 метра, която никога не изгасва, гори непрекъснато покрай ръба на хълма, което естествено е най-зрелищно през нощта, когато туристите и местните жители гледат огъня от близката чайна. Местният народ твърди, че един пастир,  случайно запалил огъня през 50-те години на миналия век, като хвърлил цигара .Известният френски писател Александър Дюма също е свидетел на тези пламъци. Той изразил своите чувства: "Това е абсолютно най-интересното и завладяващо нещо, което не може да се види никъде другаде", пише той. Дори днес пламъците никога не успяват да учудят туристите и местните жители. Тези природни пожари винаги са вдъхновявали

 

Ден 4: Баку-Габала

 

Станете и се наслаждавайте  на красива утрин.Вкусна закуска на шведска маса. В 10 ч. Шофьорът и водачът ви ще ви чакат в лобито на хотела. Напускане на хотела и заминаване  за Габала.

 

Това е приблизително 3,5 часа пътуване до Габала от Баку. Но нашето пътуване ще отнеме повече време, тъй като ние ще спреме много често зо фотопаузи.Нашата първа спирка е мавзолеят Дири Баба в град Мараза. Изграждането на мавзолея е чудесен пример за архитектурно училище в Ширван. На самата постройка строителната дата се споменава като 1402 г. и името на архитекта е "... синът на устад Хаджи". Все още има много легенди, свързани с това място. Дълго време местните хора вярват, че тук е погребан един свещен човек, наречен Дибриба. Паметникът е под защитата и е отворен за туристите.

 

Продължаваме  до Шамаки - един от най-старите градове в Кавказ, за да разгледаме града. Градът е бил първоначално упоменат от Птолемей  през 1 век. Шамахи е бил най-важният град в региона през Средновековието като столица на Ширваншахската държава Азербайджан от 8-ти до 15-ти век,

 

След като напуснем Шамахи, продължаваме към Габала. Но има още едно място което трябва да видите - това е Лахич. Преди много години е имало  град с 36 000 души, наречен Ла. Един ден имало  много голямо земетресение и Ла изчезва.

 

От него не остава нищо и така се наричаше Ла-хек. Хек на  Азербайджански  е нищо или нула. С течение на времето хората отново започват да идват  да живеят в селището и така вече не може да се нарече "нищо" и съвременното име е Лахич Днес Лахич  е отдалечено планинско селище, обхващащо около 2000 жители. Разположен в района Ismayilly на Азербайджан, на южните склонове на планинската верига Голям Кавказ на височина 1211 метра надморска височина, той е едно от най-старите постоянно обитавани места в света. През Средновековието Лайхич става основен център на занаятчиите в Кавказ. Майсторите майстори на Лахич  могат да създадат четиридесет вида елементи, свързани с народното изкуство.. Много ценни примери за продуктите от тези умения са изложени в известни музеи и колекции. Изкуството все още играе важна роля в ежедневния живот на обикновените жители на Лахич. Селото е под закрила, но е отворено за туристите. Ще се възползваме от възможността тук да обядваме в село Лахич.

 

След Лахич ще продължим до Кабала и ще пристигнем там в рамките на един час. Хотелът се намира в центъра на град Кабала. След настаняване и един час почивка, ще имаме обиколка на града до края на деня. Ще се върнем обратно в хотела, за да има вечеря, за да се подготвим за утрешното пътуване.

 

 

 

Ден 5: обиколка на Габала

 

Ще започнете деня с прекрасна закуска. В 10 ч. Шофьорът и водачът ви ще ви чакат в лобито на хотела. Първото нещо, което ще направим, е да изкачим Туфандак - най-високият планински курорт в Азербайджан, за да се насладите на свежестта на кавказките планини. Туфандаг  се намира на 4 километра от град Габала - древната столица на албанския кавказки остров. Оттук можете да гледате невероятната панорама на кавказките планини да се насладите на невероятна гледка към града.

 

Нашата втора спирка е Nohurgol, красиво езеро, разположено на 3 километра от Кабала. Езерото е заобиколено от гора, можете да се разхождате до езерото. Тук можете да се отпуснете, дори да плавате с лодка по езерото. След като прекарате около час и половина около това красиво езеро, сега е време да посетите Чукур Кабала, част  от древния град Кабала. Всъщност Чукур Кабала е името на селището, разположено на брега на река Алазан. Селото има около 913 постоянни жители. Самото село е било част от древния град Кабала - столица на албанската кавказказемя. На територията на селото има останки от замъци и сгради. Селището е под защитата, но е отворено за посетители.

 

След като посетите  Габала и се наслаждавате на невероятните му забележителности, можете да продължите обиколката си до село Nij. Nij - е домът на специална етническа група сред азербайджанските националности Удин, които се считат за потомци на албанците от Кавказкия край. Понастоящем техният брой е не повече от 10 000 души, но те са успели да запазят своите традиции, език и духовна култура. Понастоящем храмът Alban в село Nijh е отворен и е отворен за енориаши и туристи. Това е един от най-древните паметници на християнството в Азербайджан. Храмът е възстановен през XVII-XVIII век на мястото на древна албанска църква от 4-ти век, основана от св. Елисей .

 

Ще се върнем обратно в хотела, за да се подготвите за следвация ден

 

Ден 6: Шаки-Баку

 

Ще започнете деня с прекрасна закуска на шведска маса. След като излезе от хотела и качите  целия багаж в автобуса , започваме обиколка до град Шаки, един от най-красивите градове на Азербайджан. В Шаки ще посетим Шаки хан Палас, Старият град Шаки и Карансарай преди обяд. След обяд ще отпътуваме за Баку.

 

 

 

Ден 7: Тур за пазаруване

 

Събудете се и започнете деня с обилна закуска на шведска маса. Имаме време за пазаруване в Баку. В Баку  много търговски центрове.  В търговските  центрове  може да направите няколко неща , като закупуване на нови дрехи, гледане на най-новите филми в киното, хранене или прекарване на забавно време с децата си. След търговските центрове ще посетим Green Bazar от Баку, за да проучим сезонните храни и да се запознаем с живота на местните хора.

 

Ден 8: Отпътуване

 

Закуска .Напускане на хотела. Трансфер до летището.

 

 

 

Пакетна цена на ранни записвания до 30.05.2018г.:

 

1099 лв на човек в двойна стая

 

 

 

Пакетна цена след 30.05.2018г. – 1299 лв. на човек в двойна стая

 

 

 

Цената включва:

 

·         Самолетен билет София – Баку - София, директен полет

 

·         Летищни такси

 

·         1 ръчен багаж до 10 кг. 

 

·         Транспорт по горепосочената програма и всички екскурзии

 

·         5 нощувки със закуски в Баку в хотел 3*,

 

·         2 нощувка със закуски в Габала в хотел 3***,

 

·         Туристически обиколки и всички трансфери, според горепосочената програма

 

·         Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език

 

·         Водач от фирмата

 

 

 

 

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

 

·         Консулска такса за издаване на виза за Азербайджан: 35 евро = 70 лв

 

·         /заплаща се задължително/

 

 

 

·         Бакшиши за шофьорите и екскурзоводите: 50 долара

 

·         /събират се предварително от водача на групата/

 

 

 

·         Застраховка “Отмяна на пътуване”- тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсмажорни обстоятелства.

 

 

 


Необходими документи за пътуване:

 

 

 

Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България

 

За Азербайджан е нужна туристическа виза, Туристическата агенция съдейства за получаването на визата /попълване на визова анкета и т.н./, получава се в рамките на 5 работни дни.

 

 

 

Полезна информация:

 

 

 

1 лв = 0.90 азербаджански манат

 

Часови пояс: два часа разлика.

 

България 12:00 часа – Азербайджан 14:00 часа

 

 

 

 

 

Условия за резервации:

 

 

 

Депозит: 50% от пакетната цена при записване

 

Доплащане: до 21 дни преди дата на заминаване

 

 

 

 

 гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7