Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Занзибар - лято посред зимата
9 дни, , Самолет

Занзибар - лято посред зимата, 22.02-02.03, 18.03-26.03.2017, 7 нощувки

9 дни/ 7 нощувки, All inclusive Light
цена от: 1975 лв.

Занзибар е онова райско кътче от земята, на няколко хвърлея източно от Танзания насред Индийския океан, в което, ако останеш повече дни, си обречен да останеш завинаги. Така се потапяш в белите плажове, кораловите рифове и кристално чистите води, изпъстрени с традиционните лодки „доу”, че се чувстваш сякаш незасегнат от цивилизацията и някъде далеч извън нея! Занзибар докосва дълбоко душата ти, намества се удобно в нея и остава там завинаги, уютно  сгушен, все едно винаги е бил там.

 

 

 

Програма:

 

Ден 1-ви – Отпътуване за Занзибар

 

Сборен пункт на летище София Терминал 2 два часа преди полета. Регистрация за полета и отпътуване за Истанбул с полет на Турски авиолинии по маршрут София-Истанбул-Занзибар. Пристигане в Истанбул. Престой на летището и свободно време. Отпътуване за Занзибар по разписание.

 

Ден 2-ри –Пристигане в Занзибар

 

Пристигане в Занзибар. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Изхранване на база All inclusive Light. Нощувка.

 

Ден-3-ти до 8-ми – Занзибар

 

Свободно време или екскурзия по желание срещу допълнително заплащане. Изхранване на база All inclusive Light. Нощувка.

 

Ден 9-ми – Отпътуване за София

 

Освобождаване на стаите и ранен трансфер до летището. Отпътуване от Занзибар за Истанбул  с полет на Турски авиолонии. Пристигане в Истанбул. Престой на летището и свободно време. Отпътуване от Истанбул  с полет на Турски авиолинии за София. Пристигане в София Терминал 2.

 

Край на програмата.

 

 

 

Цени:

 

 

 

Reef & Beach Resort 3*

Лева

Стандартна стая - изглед океан (основен корпус)

1975

Единична стая (основен корпус)

2149

Апартамент - изглед океан (основен корпус)

2033

Бунгало градина (с ТВ)

2091

Бунгало океан (с ТВ)

2207

Трети възрастен във всички видове помещения

1822

Дете 2-12 във всички видове помещения

1556

 

 Цените са на човек в лева в определеното помещение.

 

 

 

Paradise Beach Resort 4*

Лева

Стандартна стая Промо - изглед градина

2169

Единична стая

2342

Апартамент - изглед океан

2227

Луксозна стая - изглед океан

2284

Премиум стая -изглед океан (с ТВ)

2400

Трети възрастен във всички видове помещения

1842

Дете 2-12 във всички видове помещения

1576

 

Цените са на човек в определеното помещение.

 

Цените са с калкулирана отстъпка за Ранни записвания  до 30.11.2016 или до изчерпване на местата.

 

Депозит: 50%  при резервация

 

Доплащане: до 35 дни преди отпътуването

 

 

 

Повече информация за хотелите вижте тук.

 

Цената включва:

 

 • Самолетен билет София - Истанбул - Занзибар / Занзибар - Истанбул - София
 • Летищни такси
 • Багаж до 40 кг. чекиран ( до 30 кг. на брой) и 7-8 кг. ръчен
 • Трансфер летище - хотел - летище в Занзибар
 • 7 нощувки на база All inclusive Light  в Занзибар в хотел по избор
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на турист
 • Безплатен  WiFi интернет на територията на комплекса

 

 Цената НЕ включва :

 

 • Виза за Танзания - 50 щ.долара - заплаща се на летището, при пристигане (желателно е туристите да платят с банкнота от 50 долара на цяло)
 • Евентуална ваксинация за жълта треска - около 80 лв., 1 седмица преди отпътуване ( НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, ако не е посещавана страна с разпространение на жълта треска през последните 6 м. преди отпътуването)
 • Лични разходи
 • Екскурзии
 • Застраховка отмяна на пътуване, по желание - около 3% от стойността. При желание се подписва при сключване на договора.

 

 

 

Забележки:

 

Настаняването на база All Inclusive Light включва изхранване на база закуска, обяд и вечеря с включени леки междинни закуски между тях и всички напитки от 10:00 до 23:00 ч., в това число: кафе, чай, минерална вода, сокове, газирани безалкохолни напитки, вино (червено и бяло), местна бира, местни концентрати и коктейли с местни концентрати.

 

Пътуването е индивидуално. Няма изискуем минумум тиристи.

 

 

Туроператорът не носи отговорност в следните случаи:

 

 • при промяна цената на визата за Танзания
 • при промяна на разписанието на самолета
 • ако към турист бъде отправено изисване за имунизация срещу жълта треска при пристигане на о.Занзибар ( при посещение на страна с жълта треска през предишните 6 месеца от влизане в Занзибар)
 • при кражби на лични вещи, пари и документи на туристите, както по време на пътуването, така и в хотела по време на престоя

 

 

 

Полетно разписание:

 

- за дати 22.02-02.03.2017:

 

Полет

От / До, часове

Превозвач

TK1028

София - Истанбул            10:05 – 12:35

Turkish Airlines

TK 567

Истанбул - Занзибар        20:30 – 05:30+1

Turkish Airlines

TK 567

Занзибар - Истанбул       06:25 – 13:45

Turkish Airlines

TK1029

Истанбул – София          20:20 – 20:40

Turkish Airlines

 

 

 

- за дати  18.03-26.03.2017:

 

Полет

От / До, часове

Превозвач

TK1028

София - Истанбул            10:05 – 12:35

Turkish Airlines

TK 567

Истанбул - Занзибар        20:30 – 05:30+1

Turkish Airlines

TK 567

Занзибар - Истанбул       06:25 – 13:45

Turkish Airlines

TK1029

Истанбул – София          19:25 – 20:45

Turkish Airlines

 

 

 

Допълнителни турове:

 

Каменния град - 52 евро на човек,  включва гид и трансфер до Камения град. Турът може да се нагоди към предпочитанията на туристите. Продължителност - 4 ч., може да се удължи по желание

 

Опасан с лабиринт от тесни улички, криви пасажи и порутени къщи с надвиснали балкони, Каменния град е наречен така заради кораловия варовик, използван за изграждането му. Арабските търговци са строили къщи тук, след като натрупват богатство чрез търговия със злато, слонова кост, карамфил и – най-доходоносната и най-ужасяваща – търговията с роби, предназначени за целия свят. Робството бива премахнато през 1897 г., а с промяната на търговските модели, като за наказание, градът започва да запада. Днес на мястото на стария робски пазар се извисява африканска църква от ХІХ в., а главният олтар е изграден на мястото, където някога се е издигал позорния стълб в опит за прочистване и опрощение.
Персите първи открили острова още през 8-и век, а през 17-ти и оманците последвали дирите им, създавайки империя в Източна Африка. През 1840 г. султанът на Оман се преместил тук и направил града своя столица. Малко по-късно, през 1861 г., Занзибар става независим султанат, а града - космополитен, населен от араби, африканци, индийци и европейци.

 

Къщата на чудесата (Beit el-Ajaib) е един от най – важните символи на града. Тя е построена в чест на султан Баргаш от морски инженер и се радва на изключително интересна архитектура. Тя е и първата и единствена къща с електричество в Занзибар. Затова и местните започнали да се страхуват от нея и я нарекли „къщата на чудесата”. Сградата е обявена за национално богатство, а в момента там се помещава националния музей, отворен за посетители от 2002 г. /Фотографирането е срещу допълнтелно заплащане/. Къщата на чудеса е преживяла доста сътресения, бомбардирана и отчасти разрушена, до реставрирането си през 2002 г. Има дори и честта да приюти изследователят Дейвид Ливингстън, който отсяда в нея през 1866 г. преди последната си експедиция в Африка. Друг крайбрежен дворец, „Бейт ал-Сахел“, също е музей, посветен на занзибарското кралско семейство. От крайбрежието плъзва мрежа от тесни улички, опасани от големи дървени порти, с релефна резба и месингови гвоздеи. Повечето сгради датират от 19-и век, но крепостта „Олд Форт“ – сега културен и развлекателен център – е построена от оманците още през 17-и.

 

 

 

Плантации с подправки - полудневен тур, 50 евро на човек с вкл. транспорт, гид, вход и 1 мин. вода
Историята на Занзибар няма да е пълна без да споменем подправките - карамфил, канела, пипер и много други, купувани от султаните на Оман и една от причините за начало на търговията с роби. Можете да видите плантациите с подправки в непосредствена близост до град Занзибар и да се включите в тур, който ще пренасити сетивата ви с ароматите на пресните билки.  По време на тура ще получите детайлно описание на разнообразни подправки, както и на приложенията им в кулинарното изкуство и козметиката. Посетителите ще бъдат ще бъдат впечатлени както от огромното разнообразие подправки, които се произвеждат, така и от лечбните им свойства, подпомагащи лекуването на различни заболявания. На място, в плантациите, можете да закупите по-евтино подправки и извличните от тях масла.

 

 

 

Горския резерват Йозани - полудневен тур, 48 евро на човек с вкл. транспорт, гид, вход и 1 мин. вода

 

Намира се в източната част на Занзибар и е дом на маймуната Червен Колобус, която е среща само в Занзибар. Маймуните са изпълнени с дух и характер и са на свобода в естествената си среда. Можете да ги видите от близо и непосредствено извън резервата. Много са фотогенични и ако са в настроение, могат до безкрай да се закачат с вас.  В резервата можете да видите и други животински видове, като маймуната Sykes, малки антилопи, диви прасета и над 50 вида пеперуди и 40 вида птици. Говори се, че потайният Занзибарски леопард (видян за последен път преди години) се храни в резервата през нощта – може би за това резервата приема посетители само през деня!? Резервата Йозани е с отлична мрежа от естествени пътеки, а гидовете са професионалисти, които ще ви предоставят изчерпателна информация за многообразието на животинските видове наокло.

 

 

 

Северно крайбрежие – 89 евро на човек

 

Тук е столицата на строенето на местните доу лодки. След трансфер до Nungwi по време, на който ще видите рибни пазари и старата португалска крепост, историята за която ще ви върне обратно през 1497 г. по време на португалското нашествие.  Кратка спирка в типична ковашка работилница, която произвежда оръдията за направа на лодките доу.  А в работилницата за доу ще наблюдавате как се конструират лодките от столетия и как майсторите огъват дърветата, за да придобият типичната доу – форма. А защо и вие да не се включите в направата?

 

Следващата ви спирка е Nungwi - костенурковия резерват – аквариум, където болни костенурки са подлагани на лечение преди да бъдат върнати обратно в естествена среда. Самото селище Nungwi ще ви разкрие идилични гледки на мамите, които готвят приведени над огнището, а усмихнати деца припкат и играят около тях.

 

Ще се разходите и до плажа, където може по желание да хапнете вкусен обяд (срещу заплащане) в едно от многобройните заведения, или просто да се изкъпете и попечете. И  накрая – ще засвидетелствате един от най-красивите залези, в който небето сменя невъобразими цветове докато слънцето потъва в индийския океан.

 

 

 

Залез сред Индийския океан - следобеден тур, 16:30 - 18:30, 25 евро на човек с отпътуване / пристигане от/ в Каменния град

 

След като се качите на борда на лодката доу опитният екипаж ще ви отведе на 1 км навътре в океана и ще изключи мотора, за да разтвори платната и да се понесете по поривите на вятъра. Докато екипажът върши цялата работа, вие се отпуснете и се наслаждавайте на полюшванията на лодката по кристалните тюркоазени води. Докато глъчката на Каменния град заглъхва в далечината и остава почти като нереален спомен, капитанът ще ви почерпи безалкохолна напитка и лека занзибарска закуска. А вие, ако успеете, опитайте да изброите колко нюанса на оранжевото, червеното, розовото и лилавото ще изброите. През цялото време сте съпроводени с опитен гид, който е на разположение да ви разкаже допълнителна информация за Каменния град, както и да отговори на всичките ви въпроси.

 

 

 

Safari Blue, залива  Menai - целодневен тур с включен обяд - 90 евро на човек

 

Пълен ден на лодка доу!! Експедицията започва от Fumba - идеалната стартова точка за „откривателстване” на залива- резерват  Menai.  Той приютява множество девствени остовчета, гърбати китове ( един от най – големите видове китове, които достигат до 16 м дължина и 50 тона тежина) и делфини от вида Дългоклюна стенела, които след грациозно изкачане от водата правят смайващи пируети, завъртайки се около собствената си ос. След кратко пътешествие спирате на ивичката пясък сред океана Kwale, където са подготвени сенчести места за приятна отмора. Възможност за гмуркане с шнорхел и гид. Следваща спирка – остров Kwale, на който ви очаква вкусен обяд ( на бюфет – гриловани риба, раци, калмари, пиле и ориз и тропически плодове) под тамариндовите дървета.

 

След обяд:  време за плаж и плуване – ако сте късметлии, може да поплувате в мангровата лагуна ( в зависимост от прилива).

 

 

 

Делфини, южно крайбрежие - полудневен тур, 68 евро на човек с вкл. транспорт, гид, продължителност: 2 часа

 

Турът започва от южната част на острова и по- точно от Kizimkazi, район обитаван от множество делфини от вида Афала и Дългоклюната стенела. Освен веселата игра на делфините от близко разстояние, ще наблюдавате и красиви коралови рифове, пъстри тропически риби и ще се любувате на кристалните тюркоазени води на индийския океан, удобно отпуснати в лодката доу. 

 

 

 

Цените са калкулирани с транспорт от базовия хотел при мин. записани 4 туриста.

 

Цените са калкулирани при курс 1 щ.д. = 1.78 лв.

 

Възможна е корекцията на цените при :

 

 • Непостигнат минимум
 • Промяна на курса
 • В зависимост от отдалечеността на хотела от изходните точки

 

 

 

Полезна информация:

 

Танзания

 

Санитарен режим: Задължително е да се взимат профилактично таблетки против малария. При взимане на тези таблетки /обикновено на седмица по 1 таблетка/ не съществува никакъв санитарен риск. Преди тръгване туристите следва да си закупят и репеленти против комари / комарите са преносителите на маларийния плазмодий/ като Autan или Off.

 

Необходимо е приемането на на повече течности и бедни на мазнини храни, както и избягване употребата на алкохол през горещите месеци. Забранена е консумацията на питейна вода от чешмите. Да се внимава при консумацията на плодове и зеленчуци.
Местна валута: Танзанийски шилинг (TZS)
Препоръчва се носенето на долари, евро и кредитни карти. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. При необходимост се сменят на място в обменните бюра на хотелските комплекси или в градовете.

 

Занзибар

 

Занзибар е полу - автономна област от Обединена република Танзания, Източна Африка и представлява архипелаг в Индийския океан, намиращ се на 25 - 50 км. от крайбрежието на континента. На територията й има два големи острова – Унгуджа и Пемба и множество малки острови. В славното си минало, Занзибар е била отделна държава с богата търговска история в арабския свят. В 19 век става център на султаната на Оман и Мускат, от който се управлява цялата ивица от Сомалия до Мозамбик. Освен с плантациите за джинджифил, обаче, търговията със слонова кост и злато, добива и печална известност като най-голямото пристанище, от където са отплавали уловени от вътрешността на континента роби към всички точки на света. През 1964г. се обединява с Танганика и заедно формират Танзания. В днешно време Занзибар успява да запази автономия в рамките на съюза. Населението е около 1 070 000 жители с площ от 2 643кв.км и столица Занзибар. 

 

Основните източници на препитание са добива на подправки, лико от рафия и туризъм. Занзибар е известна с производството на  карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. Поради тази причина тези острови често се наричани островите на подправките. Занзибар може да се похвали и с някои ендемични видове като Занзибарския червен колобус (вид маймуна) и Занзибар леопард, който вече е изчезващ вид. Занзибар е и изключително подходящ за сърф и дайвинг.

 

Сезони

 

Сух сезон от юни до октомври -  слънчево и сухо време

 

Сезон на „дългите дъждове"  от март до май

 

Сезон на „късите дъждове“ от ноември до декември

 

Къс сух сезон - януари - февруари

 

Най- ниска измерена температура  - 19 градуса (юли - септември)

 

Най- висока измерена температура – 38  градуса (март)

 

Валута

 

Танзанийски шилинг (TZS) . Приблизителен обменен курс:  € 1 = TZS 2333 или USD 1 = TZS 2155

 

Най- доброто място за обмяна на валута - Каменния град. Банкомати има само в Каменине град. В малко хотели и магазини се приемат картови плащания. Извън Каменния град няма налични банкомати. Този на летището обикновено не работи затова не разчитайте на него.

 

Не е нужно да обменяте местна валута - долари се приемат навсякъде

 

Религия

 

Занзибар е мюсюлманска страна. Добре е жените да прикриват ръцете и краката си извън плажа и хотелите и да се проявявя дискретност при консумация на алкохол. Не е препоръчително  да се яде на публични места по време на свещения Рамадан (преди залез слънце).

 

Часова зона

 

Танзания и Занзибар се намират в същата часова зона като България затова няма разминаване на лятното часово време. През зимното - Занзибар е +1ч.

 

Интересно:

 

Островната държава била твърде слаб съперник за колониалните сили. Когато Германия предявява претенциите си в Източна Африка през 1890 г. се договаря с британците да замени Занзибар за остров Хелголанд в Северно море. Така Занзибар става британски протекторат. През 1896 г. oбаче избухват бунтове около въпроса за наследяването на султанския престол. Кралството изпраща своя флот срещу oстрова. Британските кораби започват обстрел на крайбрежието като потопяват султанската яхта и разрушават харема. След обстрел от  38 минути Занзибар се предава. Така англо-занзибарският конфликт държи рекорда за най-кратката война в историята. 

 

Полезно :

 

На Занзибар няма малария. Достатъчно е да носите репеленти и да ги използвате по указанията.

 

Не е нужно да обменяте местна валута - долари се приемат навсякъде.

 

Винаги се пазарете за цената! Независимо дали за допълнителни турове или сувенири.

 

Не носете скъпи вещи извън хотелите, за да не шокирате местното население.

 

Ако желаете да наемете кола е задължително да имате международна шофьорска книжка - издава се от КАТ ( 30 лв)

 

Рент -  а- кар може да се наеме от хотела - 30 щ..д. на ден.

 

Занзибар е мюсюлманска страна. Добре е жените да прикриват ръцете и краката си извън плажа и хотелите и да се проявявя дискретност при консумация на алкохол.

 гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7